Studentenverhaal

Weblog Janneke Grit BPW

Benieuwd naar de belevenissen van 3e jaars studente Plantenwetenschappen Janneke Grit, lees dan haar maandelijkse weblog.

Wat vliegt de tijd toch!

Juni 2013

juni 2013 janneke (1).jpeg

En toen stond de zomervakantie alweer voor de deur. Als ik het laatste tentamen dat ik net gemaakt heb haal, heb ik alweer mijn bachelor. Wat vliegt de tijd toch, ik weet nog goed hoe alles begon…

Agrarische geschiedenis stond afgelopen maand vooral in het teken van de paper en de daarbij horende presentatie. Ik heb de paper geschreven over het veilingwezen en welk belang dit voor de Nederlandse tuinbouw heeft gehad. Voordat ik aan mijn paper begon dacht ik nog: ‘als er maar genoeg over te vertellen valt’, maar al snel kwam ik erachter dat het veilingwezen niet alleen het veilen zelf is. De veiling is ook op heel andere fronten belangrijk geweest.

Ook bij het middagvak economie en gouvernance moest er een paper gemaakt worden. Deze paper moest over een experiment gaan dat we met de klas hadden gedaan. In het experiment ging het om vertrouwen. Je werd anoniem aan 1 iemand gekoppeld, waar 1 van beide geld kon sturen. De verstuurde som geld werd verdrievoudigd, waarna de ontvanger de mogelijkheid had geld terug te sturen. Als er dus veel vertrouwen was werd er veel geld verstuurd, omdat je dan uiteindelijk meer kon verdienen. Maar je zag toch vaak dat er geen vertrouwensband was en er haast niks van het totaal bedrag werd verstuurd. Zo gaat het bij het opstellen van een contract tussen twee partijen ook. Wanneer er veel vertrouwen is kan meestal het meest verdiend worden door beide partijen, maar er is ook een grote kans dat 1 van beide niet eerlijk is en heel veel verdiend en de ander haast niets.

Naast het studeren waren er ook nog een hoop avond activiteiten ter afsluiting van het seizoen. Zo hebben we met Semper Florens een bbq gehad en heb ik met mijn gezelschap van Argo gezellig geboerengolfd. Nu nog maar anderhalve week en dan is het eindelijk zover….. de buitex. De laatste puntjes worden op de i gezet en dan gaan we eindelijk na ruim een jaar werk op reis. Ik ben benieuwd hoe het gaat, ik heb er zin in!

Fijne vakantie!

juni 2013 janneke (2).JPG

Mei 2013

mei Janneke.JPG

Je zou het gezien de weersomstandigheden van de afgelopen maand haast niet denken, maar mei is alweer voorbij. Nog 1 volle maand en dan staat de vakantie voor de deur! Voor die tijd moet er nog veel gebeuren voor de vakken die ik volg. Ook is het nog druk met allerlei leuke activiteiten die horen bij de afsluiting van het schooljaar. Dus nog een lekker druk maandje voor de boeg.

Tijdens de ochtenden van deze periode volg ik het vak agrarische geschiedenis. Geschiedenis op de middelbare school was niet echt mijn ding en ik was dan ook dankbaar het vak te kunnen laten vallen na de derde. Ik had dan ook niet direct verwacht dat ik zou zeggen dat ik het vak eigenlijk wel leuk vind. Mijn agrarische kennis wordt door dit vak verder uitgebreid en het is leuk om te zien hoe de boeren vroeger de landbouw bedreven en ook waarom ze het op die manier deden. Het is op zich een rustig vak met maar twee colleges van twee uur per week. Maar doordat we naast de colleges nog een paper moeten schrijven, hebben we het toch wel aardig druk.

Het vak economie en bestuur volg ik ’s middags. Zoals het bij veel economie vakken gaat over geld, winst maken en zo weinig mogelijk kosten is dit vak niet veel anders. Tijdens dit vak gaan we vooral in op contracten en andere bestuursvormen, waarbij de kosten minimaal moeten zijn natuurlijk. Je kunt we denken een contract is gewoon een afspraak tussen bijvoorbeeld de boer en de verwerker, maar in werkelijkheid komt er heel veel bij kijken. Van het opstellen tot het uiteindelijk eraan houden, wat veel extra kosten met zich meebrengt.

Bij de Buitex is het aftellen ook echt begonnen. Alle slaapplaatsen en het vervoer is rond, dus we zijn bijna klaar voor vertrek! Of toch niet… het is fijn dat alle grote dingen nu geregeld zijn, maar stiekem kosten alle kleine dingetjes, zoals routebeschrijvingen en tijdsplanningen maken, toch aardig wat tijd.

Succes allemaal met het laatste maandje, nog even doorbijten en dan vakantie


April 2013

april Janneke.jpg

Terwijl jullie lekker van jullie vakantie aan het genieten zijn, wordt er in Wageningen nog vol op gestudeerd. Tenzij je net als ons in hetzelfde schuitje zit, omdat je examens aan het voorbereiden bent. Ik had de dag na de inhuldiging van onze Koning een tentamen en twee dagen later nog één. Dus het was een dag van leren en toch nog proberen iets mee te pikken van wat erin Amsterdam plaatsvond. Gelukkig zijn we op 5 mei weer allemaal klaar met leren en kunnen we feest vieren op het bevrijdingsfestival hier in Wageningen.

Voor het vak milieueconomie en beleid waren de laatste weken van de periode nog erg druk. De essay en de huiswerkopdrachten moesten namelijk af. Wij hebben de essay uiteindelijk gemaakt over het klimaatbeleid in India. Voor het antwoorden van de vragen was weer heel wat zoekwerk op internet nodig. Toch merk je dat je na een aantal van zulk soort opdrachten bij andere vakken je er toch handiger en gelukkiger ook sneller in wordt. De laatste colleges van dit vak gingen vooral over het milieubeleid op internationaal niveau. Naast de theoretische achtergrond van de beleid, kregen we zo ook een beeld hoe het in de praktijk werkt en wat voor problemen er allemaal bij komen kijken om goed beleid op te stellen.

Bij micro-economie bleef het allemaal theoretischer en wiskundiger. Maar dit is ook wel nodig, omdat er achter problemen van vraag en aanbod en winstmaximalisatie veel wiskunde zit. Gelukkig vielen na de eerste weken van gedeeltelijke abracadabra de kwartjes toch. Waardoor je toch de theoretische problemen makkelijker voor kan stellen.

De volgende periode is alweer de laatste van dit jaar, wat vliegt de tijd! Ik heb dan weer twee nieuwe vakken. s’ Ochtends volg ik het vak agrarische geschiedenis en ’s middags volg economie en bestuur, dit is het laatste vak van mijn minor economie en beleid.

Na deze laatste periode is het alweer tijd voor de buitex! We zijn nu vooral druk met het regelen van slaapplaatsen en vervoer in Spanje. Als dit rond is zullen we vooral bezig zijn met de laatste organisatorische zaken zoals de routes uitzoeken.


Maart 2013

maart janneke.jpg

Afgelopen maand begon ik met een tentamen voor het vak landbouw, voedsel en beleid. Het tentamen ging gelukkig goed, maar de week erna was het nog aardig stressen om mijn essay af te maken. Het is allemaal goed gekomen, want ik heb het vak mogen afsluiten met een dikke voldoende. Veel tijd om hier bij stil te staan had ik helaas niet. In de week dat ik namelijk nog druk was mijn essay te schrijven had ik ook al weer nieuwe vakken. Ik volg namelijk deze periode weer 2 vakken van mijn minor economie en beleid. ’s Ochtends heb ik het vak milieueconomie en beleid en ’s middags micro-economie.

Met het vak milieueconomie en beleid hebben we twee keer per week een college en daarnaast moeten we in groepjes van 2 of 3 huiswerkopdrachten maken. In de colleges hebben we het over hoe het milieu beleid tot stand komt en wat voor effecten dit beleid dan heeft. Eén van de grotere opdrachten van het huiswerkdeel is het maken van een essay over beleid achter het klimaat of biodiversiteit vraagstuk van een land en daarnaast internationaal. Het gevaar van deze opdracht is dat je deze opdracht uitstelt, omdat we alleen een inleverdatum hebben, je moet dus zelf met je groepje bepalen wanneer je eraan gaat werken.  Dit is dus wel anders dan gewoon opdraven naar een practicum, waarbij je dan aan het werk gaat. Je merkt dus dat er behoorlijk wat zelfdiscipline voor nodig is, want vrij nemen is ook heel aantrekkelijk.

Met micro-economie hebben we het over consumenten en producenten. We zijn nu vooral bezig geweest met de voorkeuren van de consument naar bepaalde goederen om de consument zo tevreden mogelijk te krijgen. Bij producenten kijken we naar het behalen van een zo hoog mogelijke winst. Het is een vak met vooral colleges en een aantal practica, waarin we opdrachten maken. Alle problemen worden vooral bekeken vanuit een wiskundige hoek, waardoor het soms wat lastig is het te volgen en in een bredere context te plaatsen. Het bijzondere aan dit vak is dat er weer wordt gewerkt met een schoolbord in plaats van presentaties met de beamer. Het voordeel hiervan is wel dat je moet blijven schrijven en zo beter je aandacht erbij blijft houden.

Ik ben daarnaast deze maand gevraagd mee te denken in een commissie voor het opzetten van het honours college in Wageningen. Dit is een programma voor de gemotiveerde en talentvolle student, waarin je naast je studie een programma volgt voor het verdiepen en verbreden van je kennis. Dit bestaat al voor alle universiteiten in Nederland, dus nu is het tijd dat Wageningen ook zo’n programma krijgt. De  commissie zelf is al een tijdje bezig met het opzetten, dus een deel staat al vast, maar een aantal zaken zoals de selectie van de studenten nog niet, dus daar ga ik in de volgende vergadering over meedenken. Ik ben benieuwd!


Februari 2013

janneke februari 2013.png

Het eerste maandje in de college banken zit er ook weer op! Zoals ik in mijn vorige blog al verteld heb, volg ik het vak landbouw, voedsel en beleid. Met dit vak hebben we over het landbouwbeleid in het verleden, nu en in de toekomst. Hierbij kijken we wat het effect van het landbouwbeleid heeft op de wereldvoedselprijzen en op de hoeveelheid die boeren produceren. En hiermee dus het voedselaanbod op landelijk en wereld niveau.

We hebben in dit vak colleges en practica. De practica zijn wel wat anders dan ik gewend was bij andere vakken. Normaal zijn we in de kas, op het land of in het lab bezig met proeven. Maar tijdens dit vak spelen we een spel tijdens het practicum. Met het spel ben je met een groepje van 3 een land/gebied in de wereld, zoals Kenia, de EU of Zuid-Korea. Ik zelf vertegenwoordig de Verenigde Staten. Voor deze landen moeten we dan het landbouwbeleid bepalen per speelronde. Per speelronde krijg je een score gebaseerd op het inkomen van je boeren, de hoeveelheid eten dat je inwoners kunnen kopen, de hoeveelheid geld dat de regering uitgeeft en de handelsbalans van het land. Het land dat na ronde 4 de hoogste score heeft wint het spel, en daarmee een fles wijn. Zo krijg je een beter beeld wat voor effect het landbouwbeleid heeft in de wereld.

Tijdens dit vak hebben we alleen ’s ochtends les en ’s middags zijn we vrij, dat is voor een plantenwetenschapper een hele grote luxe. Normaal zit je namelijk wel beide dagdelen op de uni. Dit houdt wel in dat er meer zelfstudie gedaan moet worden, door het lezen van artikelen en het schrijven van een werkstuk. Dit vereist dus wel meer discipline, want hoe lekker is het om gewoon even een middag vrij te nemen… Aankomende week is alweer de laatste week van deze periode, dus de druk is nu weer hoog om te gaan leren!

Met de buitex gaat het met ups en downs. Dan ben je heel blij dat je een excursie voor elkaar hebt, maar dan komt het ook voor dat deze weer wordt afgezegd. Dus dan kunnen we weer opnieuw op zoek gaan. Gelukkig lijkt nu het excursie programma aardig rond te zijn. Ondertussen zijn we al naar slaapplaatsen aan het kijken en naar de niet studiegerelateerde uitstapjes. Heel leuk allemaal en we krijgen zo steeds meer zin om naar Spanje te gaan, naar het lekkere weer!


Januari 2013

januari janneke (1).JPG

En toen was ik al weer klaar met mijn thesis! De afgelopen maand heb ik vooral op kantoor gezeten in plaats van in de kas. Druk met het analyseren van de data met een statistische programma en het schrijven van het verslag. Om de data die ik verkregen had te kunnen verklaren heb ik ook de laatste weken weer extra literatuur gelezen. Naast dat ik druk bezig was met het typen van mijn verslag, moest ik ook een presentatie maken over mijn onderzoek. Doordat het verslag toch iets meer tijd kostte dan had gehoopt en verwacht schoot de presentatie helaas er een beetje bij in. De presentatie moet in het Engels en omdat dit niet mijn beste kant is viel het presenteren een beetje tegen. Maar des ondanks heb ik mijn thesis af kunnen sluiten met een 7.5. Een resultaat om heel erg blij mee te zijn.

Ook met de buitex maken we vorderingen, wat ook zeker nodig is. We hebben nu in principe alle excursies vastgelegd. Dus nu moeten we alle zaken erom heen regelen, zoals slaapplaatsen en vervoer. We hebben dus ook voor aankomende maand weer veel te doen, maar het is fijn dat na een aantal maanden de reis steeds meer invulling krijgt.

Nu ik klaar ben met mijn thesis staan er meteen weer vakken op het programma van mijn minor. De minor is je vrije keuze deel van ongeveer 5 maanden, waarin je eigenlijk elk vak mag volgen hier op de universiteit, maar op een andere universiteit is ook mogelijk. Ik heb er voor gekozen vakken te volgen van economie en beleid. Deze vakken volg ik gewoon in Wageningen, omdat ze hier vooral gericht zijn op de agrarische sector. Wat goed aan sluit bij mijn studie, maar zeker ook op mijn interesses. Het vak dat ik als eerste ga volgen is het vak landbouw, voedsel en beleid. In mijn volgende blog zal ik jullie meer vertellen over dit vak en hoe het mij weer bevalt om in de college banken te zitten in plaats van zelf onderzoek te doen.

januari janneke (2).JPG

December 2012

december janneke.jpeg

Toen was de tijd voor mijn thesis al weer voor 2/3 voorbij! Wat gaat het toch hard zo’n maandje. Ik ben de afgelopen maand vooral druk geweest met metingen in de kas aan de tomatenplanten. Naast de diameter metingen doe ik ook temperatuur metingen en heb ik het bladoppervlak bepaald van de tomatenplanten. De temperatuur metingen hoop ik na het analyseren van de groei te gebruiken om verschillen in de groei te kunnen verklaren. De temperatuur bepaalt namelijk voor een groot deel de groeisnelheid van de vruchten.   

Daarnaast ben ik al volop bezig de data te ordenen, zodat  aankomende maand alles kan analyseren. Daar heb ik best veel zin in, omdat dan na twee maanden meten eindelijk kan zien of er echt verschillen zijn tussen de lichtbehandelingen. De komende maand moet ik dan ook mijn verslag schrijven.  Daarna ga ik in februari  alweer vakken volgen van mijn vrije keuze deel! Daar zal ik jullie in mijn volgende blog wat meer over vertellen!

Voordat ik mijn thesis begon dacht ik nog dat zal wel lang duren 3 maanden thesis, maar voor ik het weet is het alweer voorbij! Maar als de tijd vliegt is het meestal een goed teken, ik vind het namelijk leuk om eens niet in de boeken te zitten, maar lekker met de praktijk bezig te zijn.

Met de buitex zijn we nog steeds druk met het vastleggen van excursies. Gelukkig hebben we de eerste toezeggingen van excursies binnen. De komende tijd wordt het nog hard doorwerken om het hele programma vast te leggen om op tijd het vervoer en de slaapplaatsen te kunnen regelen.


december janneke 1.jpeg

November 2012

P1140322.JPG

En toen was november al weer voorbij! De hele maand ben ik al druk bezig met mijn thesis in plaats van vakken volgen. In mijn vorige blog van oktober had ik jullie al verteld wat mijn onderwerp was. Maar nu we ruim vier weken verder zijn, heeft mijn eigen onderzoek helemaal vorm gekregen. In mijn onderzoek bestudeer ik wat het effect van de verschillende belichtingssystemen op de vruchtgroei van de tomaten is. Ik ben dus druk met de schuifmaat in de weer om de diameter van de tomatenvrucht 2x per week te meten. Zoals wel vaker was het begin lastig. Ik had al snel door dat de jonge tomatenvruchten heel gevoelig zijn voor beschadigingen die je blijft zien tijdens de groei. Dit kan natuurlijk de uitkomst van je proef beïnvloeden wat niet de bedoeling is. Gelukkig gaat het nu een stuk beter, zodat de meeste vruchten gelukkig geen beschadigingen meer hebben.

Naast het meten moest in het begin ook literatuur lezen om helemaal in het onderwerp te komen. Hierna heb ik mijn onderzoeksvoorstel geschreven, hierin vertel je wat je van plan bent te gaan meten en wat je verwachte uitkomsten zijn. Om eventuele verschillen in vruchtgroei tussen de verschillende belichtingssystemen te kunnen verklaren doe ik ook nog wat extra metingen aan temperatuur en de oppervlakte van de bladeren.  

Wat deze proef ook heel leuk maakt is, dat ik ook meer leer over de teelt van tomaten. Ik heb zelf geen tuinbouw achtergrond, dus ik wist hier nog lang niet alles van. Elke maandag komen er tomaten telers langs die komen kijken hoe de tomatenplanten groeien. Daarna wordt er overlegd over wat zij denken dat er moet veranderen om de tomaten nog beter te laten groeien, zoals temperatuur veranderingen.

Naast mijn thesis ben ik ook weer druk met de buitenlandse excursie. De bestemming is weer helemaal veranderd. We gaan nu definitief naar Zuid-Spanje. Nu zijn we druk met het benaderen en zoeken van excursie adressen. Hierbij proberen we alle kanten van de plantenwetenschappen in verschillende excursies aanbod te laten komen. Dus van een internationaal veredelingsbedrijf tot lokale boeren. Zo krijgt beetje bij beetje onze reis meer vorm.
P1140324.JPG

Oktober 2012

2012-11-01 13.11.06.jpg

Wat vliegt de tijd toch! De eerste twee weken van deze maand hadden we nog gewoon colleges en practica van de vakken waarover ik jullie al verteld had. De colleges van mijn ochtendvak, fysiologie en ontwikkeling van planten in de tuinbouw, waren deze twee weken meer toegepast op de praktijk. Zo ging het over de teelt van tomaten en champignons en het telen met minder energie. Tijdens de practica moesten nog een aantal laatste metingen doen en een verslag schrijven. Met statistiek bouwde we nog even door op de kennis van de weken ervoor.

Toen was het al weer tijd voor de zelfstudieweek. Dit is de zevende week in de periode, in deze week hebben we vrij om alles wat we de voorgaande 6 weken hebben gehad in ons hoofd te stampen. Ik probeer zelf tijdens de periode altijd alles al samen te vatten, zodat ik in deze week ook nog een beetje vakantie heb en dus dat ik naast het leren ook nog wat leuke dingen kan doen. Ik had in de tentamenweek op maandag het tentamen van statistiek en op woensdag mijn tentamen van fysiologie en ontwikkeling van planten. Ik heb de cijfers nu nog niet terug, maar ik denk dat de tentamens wel goed gingen. Toen ik de planning zag van de tentamenweek dacht ik: lekker lang weekend! Dit liep helaas wat anders het verslag van het ochtendvak was namelijk nog niet af en ik moest al voor mijn thesis aan de slag.

Mijn thesis doe ik in de richting van de tuinbouw. Omdat ik graag een onderwerp wilde hebben die gericht is op de plant en het gewas in plaats van op cel niveau en die op de praktijk gericht is, werd het al snel duidelijk dat ik dit het beste in Bleiswijk kon gaan doen. Hier is het onderzoeksinstituut van de universiteit die gericht is op de glastuinbouw, het onderzoek is gericht op vernieuwingen die bijdragen aan het succesvol ondernemen in de glastuinbouw. Mijn onderzoek is onderdeel van een bestaande proef in de tomatenteelt. In deze proef zijn drie kassen met verschillen in belichting en glas. Eén kas heeft gewoon glas en normale bovenverlichting(controle), één heeft gewoon glas en normale bovenverlichting met tussen de planten ook nog LED verlichting en de laatste kas heeft diffuus glas, dit is een soort glas dat zorgt voor een betere lichtspreiding, met ook gewone bovenverlichting en LED tussenbelichting. In deze proeven is het van belang dat er 40% energie bespaart wordt ten opzichte van de controle, zonder een vermindering in opbrengst.  Wat ik allemaal precies ga meten vertel ik in mijn volgende blog!September 2012

CIMG2039.JPG

Nadat ik in augustus vijf weken vakantiewerk in de kassen heb gedaan begon het collegejaar weer begin september. Dat was wel even omschakelen! In plaats van met mijn handen bezig te zijn, moest er weer geleerd worden. Met mijn werk ben ik  vooral bezig geweest met het oogsten en planten van prei voor de veredeling van nieuwe preirassen. Het is heel leuk om te doen, omdat ik hierbij hetgeen dat ik afgelopen jaren over de veredeling heb geleerd in de praktijk terug zie.

Ik heb in deze periode, die 8 weken duurt, de laatste 2 verplichte vakken van mijn bachelor. Daarna heb ik nog mijn onderzoeksscriptie, de thesis, en een aantal vrije keuze vakken, de minor. Het ochtendvak is een echt plantenvak, fysiologie en ontwikkeling van planten in de tuinbouw. ’s Middags hebben we een wiskundevak: statistiek.

Tijdens het ochtendvak hebben we colleges en practica. Tijdens de practica zien we de theorie die we krijgen tijdens de colleges in de praktijk terug. In het college hadden we het bijvoorbeeld over wat licht stress doet met de fotosynthese van de plant. Toen hebben we tijdens het practica gekeken wat verschillende lichtintensiteiten  voor effect hebben op de fotosynthese. Dit vak vind ik erg leuk, omdat je meer leert wat omgevingsfactoren zoals temperatuur en licht, voor invloed kunnen hebben op de teelt van gewassen in de tuinbouw.

Het middagvak is veel meer theorie. Ik heb in mijn eerste jaar ook een statistiek vak gehad. Toen dacht ik vaak: ‘waarvoor leren we dit nu weer’. Maar aan het einde van je eerste en tweede jaar ga je een onderzoekje doen. Hierbij moet je statistiek gebruiken om je resultaten op de juiste manier te interpreteren. In de volgende periode ga ik mijn onderzoeksscriptie,thesis, doen, dus dan kan ik hetgeen dat ik nu leer gaan toepassen.

Naast het studeren overdag, werden mijn avonden ook weer snel gevuld na de vakantie. Met korfbal, Argo en Semper Florens. Bij Semper Florens zit ik in de commissie die de buitenland excursie organiseert voor de zomer van 2013. Dit lijkt misschien nog ver weg, maar er moet veel geregeld worden voor zo’n reis. We gaan waarschijnlijk naar Marokko, maar of dit de uiteindelijk bestemming wordt vertel ik jullie in de komende blogs. In mijn volgende blog ben ik als het goed is begonnen met mijn thesis, dus dan zal ik jullie daarover vertellen!

CIMG2353 klein.jpg