Publicaties

Gezonde vleeskalveren - Een sterk kalf: belang van een goede opfok op het melkveebedrijf : Kennisclip

Ruis, M.A.W.

Samenvatting

Stierkalveren die op het melkveebedrijf al goed groeien en op gewicht komen presteren ook in de mestperiode beter en hebben minder medicijnen en antibiotica nodig. Bij opzet van minder vitale nuchtere kalveren op het vleeskalverbedrijf is de uitval circa 2 procent hoger, en het kost €20 tot €30 per kalf extra aan arbeid en medicijnen.

Factoren in de kalveropfok die bijdragen aan de weerstand en gezondheid van vleeskalveren zijn: een hygiënische, tochtvrije huisvesting, voldoende biest van goede kwaliteit, goede kwaliteit melk en het vrij zijn van ziektes. Deze factoren geven een sterker vleeskalf, waardoor de kans op problemen in de mestfase vermindert.

In opdracht van Wageningen UR Livestock Research en het Ontwikkelcentrum, project 'Naar gezonde kalveren en kippen' (BO-20-011-032). Meer informatie over diergezondheid en dierenwelzijn: www.dierenwelzijnsweb.nl