Exhibit

De aarde als superfood

Sinds de oudheid geloven mensen in de heiligheid van de aarde en eren ze de bodem met verschillende tradities. Soms omvatten deze tradities het eten van aarde, ook wel geofagie genoemd. Van 1 november tot en met 17 december begint op twee locaties op de campus van Wageningen University & Research (WUR), in het World Soil Museum en in Impulse, een nieuwe tentoonstelling, Earth as Superfood, met eetbare bodems van over de hele wereld.

Organised by ISRIC; Impulse
Date

Mon 1 November 2021 until Fri 17 December 2021

Venue Impulse, building number 115
Stippeneng 2
115
6708 WE Wageningen
+31 (0) 317 - 482828
World Soil Museum
Droevendaalsesteeg 3
6708 PB Wageningen
0317 483 735

Het Museum of Edible Earth is samengesteld door de Amsterdamse kunstenaar masharu en brengt een verzameling eetbare bodems van over de hele wereld samen. De tentoonstelling nodigt het publiek uit om hun kennis over eten en culturele tradities te herzien met behulp van creatief denken. Het Museum van Eetbare Aarde richt zich op de volgende vragen: Wat staat er achter de aardetende traditie? Waar komt de eetbare aarde vandaan? Wat zijn de mogelijke voordelen en gevaren van het eten van aarde? Hoe beïnvloeden de materiële eigenschappen van de aarde de smaak?

In Impulse is de expositie te zien van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.

In het Wereldbodemmuseum is de expositie te zien tijdens de openingstijden van het museum op woensdagmiddag van 13.00-18.00 uur en doordeweeks op afspraak.

In november en december vinden twee speciale evenementen plaats waar gasten worden uitgenodigd om kennis te maken met en kennis te maken met de bodem die kan worden gegeten en, op sommige plaatsen in de wereld, deel uitmaakt van belangrijke culturele tradities.

Evenementen voor de tentoonstelling

Donderdag 4 november 2021 - Bodemproeverij in het Wereldbodemmuseum van 12:30-14:00

Iedereen is welkom om een ​​bodemproeverij bij te wonen in het Wereldbodemmuseum. Het evenement zal een dialoog bevatten over het gebruik van de zintuigen, zoals de gewoonte van bodemonderzoekers om grond in hun mond te stoppen tijdens wetenschappelijke bodembeschrijving. Deelnemers kunnen er vrijwillig voor kiezen om beperkte hoeveelheden bewerkte en zuivere grond te consumeren, waarvan de exacte samenstelling niet bekend is. Het verbruik van deze grond is geheel voor risico van de deelnemers. WUR en ISRIC – World Soil Information zijn niet aansprakelijk voor schade als gevolg van het grondverbruik.

Donderdag 16 december 2021 - "Aarde als Superfood" symposium uitgesteld - Nieuwe datum: woensdag 23 maart 2022

Het symposium gaat over eetbare bodem. In de context van een algemene humanitaire crisis en de vraag van de voedingsindustrie: kunnen we de aarde benaderen als een superfood? Wat kunnen de voordelen en nadelen zijn van het eten van aarde? Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

Het Museum van Eetbare Aarde wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Niemeijer Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds Tijl Fonds. Het werk van masharu wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds.

Stichting Niemeijer Fonds
Prins Bernhard Cultuurfonds - Tijl Foundation

Mondriaan Fund
Creative Industries Fund NL