
Wat doen we voor docenten van de WUR?
Society Based Education is onderdeel van het Education Support Centre van Wageningen University & Research. Het Education Support Centre biedt onderwijsondersteuning binnen de universiteit en heeft tot doel het onderwijzend personeel te inspireren, faciliteren en ondersteunen. Education Support Centre draagt bij aan de optimalisatie van de onderwijsomgeving en de implementatie van onderwijsvernieuwingen.
Al vele jaren werven we authentieke opdrachten voor verschillende WU-vakken. In het matchmaking proces houden we rekening met de leerdoelstellingen van het vak, de wensen van de docent, het niveau en de disciplinaire achtergrond van de studenten. De medewerkers van Society Based Education hebben verschillende disciplinaire achtergronden zodat we Wageningen Universiteit breed studentopdrachten kunnen werven.
Wat Society Based Education doet:
- Ophalen van actuele vraagstukken uit de maatschappij;
- Vraagstukken vertalen naar heldere opdrachten voor studenten;
- Informeren van maatschappelijke partner(s) over praktische zaken, zoals verantwoordelijkheden, kosten, tijdsinvestering, intellectueel eigenaarschap en auteursrechten;
- Met maatschappelijke partner(s) in gesprek gaan over wat zij kunnen verwachten van het leerproces en het resultaat van de samenwerking met studenten.
Waarom een samenwerking met Society Based Education?
Door onze jarenlange ervaring met het werven en beschrijven van authentieke studentprojecten en het monitoren van het leerproces, hebben we kennis opgebouwd over het optimaal vormgeven van het leerproces waarin studenten samenwerken met maatschappelijke partner(s). Deze kennis delen we graag met docenten zodat het leerproces van meerwaarde is voor alle betrokken stakeholders.
Engaged research connecting community with higher education
ENtRANCE (ENgaged ReseArch coNnecting Community with higher educatoin) is een EU Erasmus+ project dat liep tussen 2017-2020. De projectdoelstellingen waren het verkennen en versterken van de maatschappelijke betrokkenheid van studenten, docenten en onderzoekers die actief deelnemen aan het bieden van wetenschappelijke ondersteuning aan lokale gemeenschappen die worden geconfronteerd met maatschappelijke uitdagingen.
De betrokken projectpartnerinstellingen waren: Vrije Universiteit Brussel (coördinerende instelling), Wageningen Universiteit, Instituto Universitário da Maia, Lahti University of Applied Sciences en Vilnius College of Technologies and Design. Het ENtRANCE-project maakt deel uit van het bredere Living Knowledge Network.
In dit handboek kun je de resultaten van het project teruglezen. Het handboek is in de eerste plaats bedoeld voor medewerkers van onderwijsinstellingen die geïnteresseerd zijn in hoe de betrokkenheid van studenten, docenten en onderzoekers te stimuleren om samen met maatschappelijke organisaties deel te nemen aan onderzoeksprojecten.
Klik hier om meer te weten te komen over dit project en de project resultaten.
Voorbeelden van WU-vakken waar wij authentieke opdrachten voor werven:
Settings for Health Promotion (HSO-30806)
Veel factoren die samen hangen met gezondheid en welzijn, zoals de sociale positie, niveau van geletterdheid, cultuur en beleid, liggen buiten de gezondheidssector. Gezondheidsbevordering (Health Promotion) betreft een integrale aanpak, waarbij naast de ziekte, gezondheid en de sociale en culturele context waarin mensen leven, werken, recreëren en spelen centraal staan. Deze 'settings' bieden mogelijkheden om (kosten) effectief gezondheid en welzijn te bevorderen. In dit vak krijgen master studenten de opdracht kansen en mogelijkheden van een 'real-life casus' te onderzoeken en in kaart te brengen.
Voorbeelden van 'real-life casussen' zijn:
De inrichting van een bedrijventerrein ter bevordering van het welzijn van medewerkers;
De positieve invloed van een zorgboerderij op het welzijn van cliënten;
Nieuwe woonconcepten voor ouderen zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.
Environmental Project Studies (ETE-25812)
Bachelor studenten werken in dit vak aan een actueel, multidisciplinair milieuvraagstuk. Aan de hand van een opdracht van een opdrachtgever schrijven ze een onderzoeksvoorstel en voeren dit ook uit. Een opdracht moet ten minste één van de volgende 3 domeinen bevatten:
- Milieu Systeem Analyse
- Milieu Technologie
- Milieu Beleid
De opdrachten hebben een redelijk omvangrijk karakter. Het is namelijk een leerdoel van dit vak, dat de studenten leren met de opdrachtgevers in gesprek te gaan en samen tot geschikte onderzoeksvragen te komen.