Nieuws

Ondernemers en vrijwilligers geven samen vorm aan toekomst van Almeers voedselinitiatief

Gepubliceerd op
16 juni 2016

Almeerse Weelde is een groep van ongeveer dertig mensen, die hobbymatig of professioneel gepassioneerd en ambachtelijk bezig zijn met voedsel uit de eigen omgeving. Zij vroegen de Wetenschapswinkel van Wageningen UR om advies bij de ontwikkeling in een volgende stap van hun organisatie.

De resultaten van de (studenten)onderzoeken naar de huidige situatie van Almeerse Weelde laten zien dat deelnemers verschillende insteek, belangen en interesses hebben. Het advies om de gewenste ontwikkelingsrichting te bepalen is om een driestappenplan te doorlopen:

  1. Het ontwikkelen van een gezamenlijke visie, gebaseerd op gezamenlijke waarden;
  2. De gezamenlijke visie omzetten in een strategie;
  3. Een bij de strategie passend organisatiemodel ontwikkelen.

Met het doorlopen van deze stappen kan Almeerse Weelde zich ontwikkelen tot een duurzame, toekomstgerichte organisatie voor lokaal voedsel.

Almeerse Weelde

Onder het Almeerse Weelde label worden producten verkocht, is er een cateringbedrijf en worden kookworkshops en eetbare wandelingen verzorgd. Naast het werken met en verwerken van lokale producten, werkt Almeerse Weelde ook aan bewustwording en kennisoverdracht over en enthousiasmeren voor lokaal voedsel.

Organisatie

Er zijn binnen Almeerse Weelde twee groepen met verschillende interesses. Eén groep heeft een passie voor de productie en bereiding van lokaal voedsel op vrijwilligersbasis. Deze groep heeft vooral plezier van de sociale voordelen van het lid zijn van Almeerse Weelde. De tweede groep is meer gericht op een bedrijfsmatige aanpak en wil de producten van Almeerse Weelde op commerciële basis verkopen. Dit geeft problemen bij de besluitvorming, bijvoorbeeld over standaarden voor volume en kwaliteit van producten. Daardoor is Almeerse Weelde in een impasse gekomen.