Project

Open-Source Database Fytoremediatie

Er is een toenemende vraag vanuit ontwerpers en planologen naar duurzame en natuurlijke oplossingen voor grootstedelijke problemen. Één van deze problemen is bodemverontreiniging. Gegeven de schaarse ruimte wordt het steeds belangrijker om vervuilde bodems te saneren, zodat deze weer veilig en leefbaar worden, circular landuse cycle. De methodes om dit te doen zijn vaak duur en niet duurzaam. Fytoremediatie zou hiervoor een uitkomst kunnen bieden, bij fytoremediatie worden planten ingezet om bodemverontreiniging aan te pakken. Vanwege het groene en duurzame karakter van deze methode, krijgt het steeds meer aandacht vanuit ontwerpers en planologen die te maken hebben met vervuilde grond. De kennis voor het inzetten van planten bij bodemverontreiniging is echter onvoldoende ontsloten voor deze groep gebruikers.

De Scape Foundation heeft deze behoefte vertaald naar een open-source database voor fytoremediatie eigenschappen van plantensoorten. De database is daarmee vooral gericht op het aanbieden van plantensoorten die vervuiling in stedelijk gebied kunnen remediëren. Op verzoek van de Scape Foundation is door de wetenschapswinkel van Wageningen University en Research advies gegeven over de opzet van de Open-source database.

Het inzichtelijk maken van de effectiviteit, praktische complicatie en implementatie van fytoremediatie evenals het effect op biodiversiteit, is uitgezocht met een Academic Consultancy Training (ACT) – project (Cleen&Green_report). De focus van dit project lag op bodemvervuiling door PAHs, CHCs & zware metalen en de fytoremediatie methodes: extractie, stabilisatie en afbraak. Deze informatie is gebruikt als basis voor de open-source database met plantensoorten en fytoremediatieve eigenschappen gekoppeld aan informatie nuttig voor het stimuleren van biodiversiteit. Het rapport is voorzien van een manual (Cleen&Green_manual) die vooral geschreven is voor ontwerpers en andere geïnteresseerden die aan de slag willen met fytoremediatie.

Om te onderzoeken hoe fytoremediatie ingezet kan worden in planning van de stedelijke omgeving is een Workshop georganiseerd door Stadswende in samenwerking met Wageningen Environmental Research en de Scape Foundation, op 3 november 2021 bij de Tolhuis tuin in Amsterdam. Aan de hand van twee casestudies in stedelijk gebied (Den Haag & Amsterdam) is de praktische kant van fytoremediatie belicht en de behoefte naar informatie over het onderwerp in kaart gebracht. De workshop heeft ook geresulteerd in enkele concrete adviezen voor het structureren van een open-source database voor fytoremediatie. De resultaten van de workshop zijn uitgebreid beschreven in het verslag (Clean & Green PhytoSync Workshop) van de workshop.

Binnen de master course, Data management (WUR), is een groep studenten aan de gang gegaan met het verder ontwikkelen van de open-source database. Het doel was een database die op basis van enkele parameters zoals bodemtype, type vervuiling, etc. de juiste planten kan aandragen voor fytoremediatie. De studenten hebben voor de open-source database een ontwerp gemaakt en die voorzien van advies ter implementatie. Het ontwerp is terug te lezen in het eindrapport van de studenten, Phytoremediation Data Management.

Ter afsluiting van het project is een light paper opgesteld, Phytoremediation as Accelerator of Transformation towards Regenerative Cities. De light paper benadrukt de vele voordelen van fytoremediatie en erkent, dat ondanks de soms trage verwijderingssnelheid van bijvoorbeeld zware metalen uit de bodem, de techniek van fytoremediatie een belangrijke rol kan vervullen in het herstellen van vervuilde plekken en bij te dragen aan de landuse cycle.

Onderzoeksvragen

  1. Wat is er bekend over fytoremediatie technieken van vervuilde grond in stedelijk gebied, wat werkt wel en wat werkt niet?
  2. Wat willen de actoren/gebruikers van de open-source database/platform weten?
  3. Welke vragen spelen er rondom datamanagement van de open-source database?