Nieuws

Test voor vroege kankerdiagnose sneller op de markt door nieuwe investering in WUR spin-off

Gepubliceerd op
7 juni 2021

Een test om in een vroeg stadium kanker te ontdekken is een stap dichterbij door een nieuwe investering in Surfix, een spin-off van Wageningen University & Research. Een Nederlands consortium bestaande uit de bedrijven Qurin Diagnostics en LioniX International, industrieversneller PhotonDelta en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL geeft Surfix met een investering van € 8,5 miljoen een flinke impuls.

Surfix gaat door de financiële impuls een volgende groeifase in en kan de ontwikkeling van haar plug-and-play diagnostiek platform voor tests versnellen. De eerste toepassingen zijn onder meer een vroege kankerdiagnose. Vroegere diagnoses kunnen helpen om kankerpatiënten eerder te ontdekken, wat mogelijk ten goede komt aan de overlevingskans.

Bionsensoren

Surfix, in 2011 opgericht als WUR spin-off, ontwikkelt speciale coatings op basis van Wageningse kennis, en brengt deze op de markt. Deze zogeheten nanocoatings zijn vooral interessant voor bedrijven die biosensoren ontwikkelen: sensoren die buiten het lichaam allerlei dingen meten als ze in contact komen met biologisch materiaal.

Zo zijn Qurin en LioniX al een tijdje bezig met een biosensor die in een vroeg stadium kanker kan detecteren in urine. Een soort plastest, maar dan niet om zwangerschap te ontdekken maar kanker. Om die sensor zó gevoelig te maken dat dat ook daadwerkelijk lukt is de speciale coating van Surfix van groot belang. Daarom namen Qurin en LioniX in 2019 Surfix over.

Combinatie van Nederlandse technologie

Het plug-and-play diagnostiek platform combineert de geïntegreerde fotonica-chip van LioniX met de nanocoatings van Surfix voor de juiste werking van zowel het detectiegedeelte als het microfluïdische gedeelte. Geïntegreerde fotonica is een revolutionaire technologie waarmee chips kunnen worden ontwikkeld die enorme hoeveelheden data kunnen detecteren, vastleggen en verwerken met licht in plaats van met elektriciteit.

Gebruik van licht betekent dat nieuwe soorten apparaten en systemen, zoals biosensoren, kunnen worden gemaakt die radicaal goedkoper, sneller, kleiner, meer robuust en betrouwbaarder zijn tijdens het gebruik, terwijl ze minder energie verbruiken. Qurin wordt de launching customer van het platform op het gebied van kankerdiagnostiek, waarbij de gehele volwassen bevolking op regelmatige basis gescreend zou kunnen worden.

Op deze manier hoopt Surfix bij te dragen aan de vroege opsporing van kankerpatiënten. De nieuwe biomarker-technologie van Qurin heeft tot doel de meeste, kankersoorten in urine te detecteren, waaronder longkanker en kanker van de dikke darm.