PAC-studie

Oproep

PAC-studie

Constipatie of verstopping komt veel voor, zo'n 5 tot 20% van de bevolking heeft er last van. Constipatie wordt gedefinieerd als last hebben van harde ontlasting en moeten persen. Daarnaast kan het zijn dat men minder vaak (bv. niet dagelijks) ontlasting heeft. Het lijkt dat voeding en leefstijl constipatieklachten kan verminderen, echter is momenteel het advies wat wordt gegeven voor iedereen hetzelfde. Daarom willen wij onderzoeken of we door middel van een persoonlijk digitaal advies constipatieklachten kunnen verminderen.

Waar het advies zich op richt wordt vooraf niet gedeeld om proefpersonen zo min mogelijk te beïnvloeden, echter bij start van de studieperiode waarin men aan de slag gaat met het advies gaat, wordt dit wel bekend gemaakt.

Meedoen?

Wilt u een bijdrage leveren aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure. Na aanmelding nemen wij contact met u op en wordt u uitgenodigd voor een digitale informatiesessie.

Wat staat er tegenover?

Profiel Deelnemers

Wij zoeken 25 mannen en vrouwen die:

  • Tussen 18 en 55 jaar zijn
  • Een Body Mass Index <30 kg/m2 hebben.
  • Last van constipatie hebben: u heeft vaak een ontlasting van type 1, 2, 3 of 4 (zie afbeelding Bristol Stool Chart) en u bent niet tevreden over uw ontlastingspatroon (op een schaal van 1-10 geeft u aan hoe tevreden u bent). Daarnaast kijken we naar hoe vaak u ontlasting heeft.
  • Geen last van autonome ziekten zoals suikerziekte/diabetes mellitus, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, coeliakie, kanker, dialyseert, depressie of een te langzaam werkende schildklier.
  • Geen strikt dieet volgen (zoals een glutenvrij dieet of een zogenoemd “crash dieet", waarbij u bijvoorbeeld gebruik maakt van maaltijdvervangers) en kan of wil dit niet veranderen tijdens de studie.
  • Geen medicatie die uitkomsten kunnen beïnvloeden, zoals diuretica (plastabletten), antidepressiva, codeïne, vezelpreparaten of antibiotica en bij voorkeur geen laxeermiddelen (in ieder geval gebruikt u geen resolor, relistor of constella).
  • Dichtbij Wageningen woont (max. 50km), omdat u 4x langs moet komen.
  • In het bezit is van een mobiele telefoon waar apps op kunnen worden gedownload (iOS versie 9 en ouder, Android versie 4.4 en ouder. Telefoons die zijn gemaakt in 2013 of later zijn vaak geschikt voor onze apps). Daarnaast bent u in staat zelfstandig met apps op uw telefoon te installeren, in te loggen op websites (via Google Chrome browser), met behulp van instructies en handleidingen gegeven door de onderzoekers.
  • Geen borstvoeding geven of zwanger zijn gedurende de studie, en u heeft geen intentie om zwanger te worden tijdens de studie.
  • U doet niet mee aan andere studies, tijdens deze studie.

Tijdens de informatiebijeenkomst wordt een korte vragenlijst over uw leefstijl afgenomen. Mogelijk kunt u niet meedoen op basis van deze vragenlijst.

Over het onderzoek

Dit onderzoek duurt 8 weken, waarvan een 4-weekse “observatie periode" en een 4-weekse adviesperiode waarin u een persoonlijk advies krijgt en dit thuis opvolgt. Het onderzoek vindt plaats rond September en Oktober. Voor het onderzoek is het nodig dat u drie keer naar Wageningen University & Research komt. Tijdens deze drie bezoeken geeft u uw ontlastingsmonster af, en wordt u gewogen (duurt maximaal 15 minuten). De eerste keer wordt ook een vragenlijst over wat u eet afgenomen (ongeveer 1.5 uur), en de tweede keer krijgt u wat korte uitleg over het advies. De informatiebijeenkomst is digitaal, en duurt ongeveer 45 minuten. Andere metingen vinden thuis plaats, en zijn telefonische vragen over uw voeding en online vragenlijsten over beweging, constipatie klachten, ontlastingspatroon en hoe u tegen een advies aankijkt.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de PAC-studie en/of wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Heeft u vragen of wilt u uw aanmelden voor het onderzoek, neem dan contact op met het onderzoeksteam: