Waarom we in dialoog willen

Om onze rol als kennisorganisatie goed te kunnen invullen, is het essentieel dat onze studenten en onderzoekers zich laten voeden door verschillende visies in de samenleving. We treden graag in dialoog om problemen en achtergronden te begrijpen én om tot nieuwe inzichten te komen. Dialoog blijkt een effectieve aanpak om vertrouwen op te bouwen en begrip te creëren tussen mensen met verschillende opvattingen en onderliggende waarden.

Een brede genuanceerde blik

Of het nu gaat om de voedselproductie of de vluchtelingencrisis, wanneer een kwestie echt gecompliceerd wordt, roepen mensen snel op tot dialoog. Maar dialogen zijn ingewikkeld. Een dialoog kan niet worden gewonnen, zoals een debat. Het is eerder gebaseerd op het idee dat alle deelnemers het antwoord bijdragen en zo samen tot een oplossing komen.

Gesprekken doen er toe

Bij WUR wordt al jaren onderzoek gedaan naar het verloop van discussies tussen belanghebbenden over complexe en controversiƫle vraagstukken op het gebied van de Life Sciences. Er wordt gezocht naar patronen die verklaren waarom deze gesprekken zo vaak op niets uitlopen en waarom de relatie tussen tegenstanders eerder verslechtert dan verbetert.

Goede gesprekken zijn een belangrijk mechanisme voor verandering en vernieuwing
Noelle Aarts, voormalig hoogleraar Strategische Communicatie

Lees hier de volledige inaugurele rede van prof. Dr Noelle Aarts over The Art of Dialogue (2015).

Met Wageningen Dialogue stimuleren we onderzoekers op vernieuwende manieren in gesprek te gaan met stakeholders en de samenleving. Dit doen we door middel van dialogen, dialoogprocessen Ć©n het verbeteren van vaardigheden om een goed gesprek te kunnen voeren met andersdenkenden.

Benieuwd naar de ervaringen van deelnemers aan eerdere bijeenkomsten van Wageningen Dialogue?

Bekijk de ervaringen

Wat dialoog voor jou kan betekenen

Wil jij jezelf of je onderzoek verrijken door in gesprek te gaan met iemand die anders naar het onderwerp kijkt dan jij? Of ben je benieuwd welke ondersteuning er is als je zelf een dialoog organiseert?

Ga zelf aan de slag

Door partijen op een constructieve wijze in gesprek te brengen, ontstaat er begrip.
Petra de Boer, facilitator Wageningen Dialogue

Interieur Wageningen Dialogue Centre

Wageningen Dialogue Centre

Met het Dialogue Centre komt er in 2022 een fysieke locatie op Wageningen Campus waar studenten en onderzoekers op een toegankelijke manier de dialoog met elkaar en met de samenleving kunnen voeren.

Benieuwd naar het Dialogue Centre? Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws en bekijk alvast een sneak peek.