Dit is waarom we de campus delen met kunstenaars

2 september 2021

Wist jij dat op de campus van Wageningen University & Research niet alleen wetenschappers en studenten rondlopen, maar ook kunstenaars? Deze ‘Artist in residence’ helpen wetenschappers op een andere manier te kijken naar hun onderzoek en zo te komen tot nieuwe ideeën en inzichten.

Sinds een aantal jaar werken er regelmatig kunstenaars tijdelijk vanuit de campus. Doel: inspiratie.

Wetenschap inspireert kunstenaars

Benieuwd waar de wetenschap de kunstenaars tot inspireert? Bekijk dan eens deze drie filmpjes.

En andersom inspireert kunst de wetenschap

Zowel kunstenaars als wetenschappers zijn nieuwsgierig en gefascineerd door de dingen om ons heen. Maar waar de kunst meer werkt vanuit gevoel, volgen wetenschappers vaak een meer gestructureerde onderzoeksmethode.

Daarom vragen we kunstenaars mee te denken, en onze blik te verruimen. Juist die andere blik kan zo maar eens leiden tot inzichten of oplossingen waar we eerder niet eens over na hadden gedacht.

Een voorbeeld: inspiratie voor de eiwittransitie

Zo is Arne Hendriks (kunstenaar) betrokken bij het onderzoek naar de eiwittransitie: het vinden van alternatieven voor vlees.

Hij zag wat veel mensen over het hoofd zien: "dat minder vlees eten soms gewoon bij een goed recept begint”.

Hij maakte een recept voor miso-soep en organiseerde een online lunch georganiseerd voor wetenschappers die betrokken zijn bij onderzoek binnen de proteïne transitie.

> Benieuwd naar het recept?

Het gaat erom dat je dingen ziet die niet direct voor de hand liggen en waarnaar je eigenlijk niet op zoek bent. Een ontdekking die je dus bij toeval doet.
Louise Fresco over toeval en mislukkingen

Kunst & wetenschap: thema van de opening academisch jaar

Die wederzijdse inspiratie is de reden om de campus te delen met allerlei verschillende mensen en organisaties. Of het nu gaat om kunstenaars, start-ups of jij als toekomstig wetenschapper.

Tijdens de opening van het academisch jaar hadden we het dit jaar ook heb over hoe wetenschap en kunst elkaar kunnen inspireren en versterken. Bekijk de ceremonie terug: