Nieuws

Hoe zorgen we voor een leefbaar inkomen voor cacaoboeren?

Gepubliceerd op
22 november 2021

Meer dan een miljoen kleine cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust verdienen te weinig om een fatsoenlijk leven te kunnen leiden. Wageningen University & Research en Mondelēz International willen meer mensen hiervan bewust maken en laten zien dat er een enorme uitdaging ligt om dit te veranderen.

Wat is een leefbaar inkomen?

Een leefbaar inkomen is een mensenrecht. Maar wat is het eigenlijk? Het is een inkomen dat hoog genoeg is om te zorgen voor goede gezondheid en welzijn van jezelf, en je eventuele gezin. Het wil zeggen dat genoeg geld hebt voor gezond voedsel en dat je in een fatsoenlijk huis kunt wonen.

Maar je moet niet alleen kunnen zorgen voor eten en een dak boven je hoofd. Ook dingen zoals onderwijs, vervoer, kleding en medische zorg en een financiële buffer moet je met dit inkomen kunnen regelen.

Situatie bij cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust

Helaas blijkt dit lang niet voor iedereen haalbaar, bij de kleine cacaoboeren blijkt 75% dit inkomen niet te halen. Een Ghanese cacaoboer zou zo’n 46% meer moeten verdienen om een leefbaar inkomen te hebben. En bij cacaoboeren in Ivoorkust zou het inkomen zelfs verdubbeld moeten worden.

Er zit dus een grote kloof tussen het werkelijke en het leefbaar inkomen voor heel veel mensen. Om dit te veranderen moet iedereen in de cacaosector een steentje bijdragen. Denk aan lokale overheden, bedrijven, ngo's, boerenorganisaties en financiële instellingen.

Gepakt door het onderwerp? Dan is deze studie wat voor jou!