Nieuws

Kunststof recyclen: hoe kan het beter?

Gepubliceerd op
4 juni 2021

Verbaas jij je er ook wel eens over hoe vaak je weer een zak vol kunststof verpakkingen hebt verzameld? Je bent goed bezig denk je: want je hebt dit apart gehouden om te laten recyclen. Dat is zo, maar helaas blijkt uit onderzoek dat slechts 27% van die kunststof verpakkingen goed recyclebaar is op dit moment. Dat moet toch beter kunnen?

Doel: 50% recyclen in 2025

De Rijksoverheid wil dat we in 2025 50% van het kunststof recyclen en in 2030 55%. Daarvoor is dus nog heel wat nodig. Zeker als je weet dat we de afgelopen 7 jaar de recyclebaarheid van de Nederlandse kunststofverpakkingen nauwelijks verbeterd is.

Gelukkig is 29% van dit kunststof afval relatief simpel aan te passen tot een goed recyclebare variant. Dat zou een flinke verbetering zijn!

Het verschil zit ‘m in de details

Wat moet er dan veranderen? Dat zit vooral in het verbeteren van ontwerp-details (Design-for-recycling). Denk aan de juiste keuze van etiketten, doppen, lijmen.

Een voorbeeld: door het dopmateriaal te veranderen, zodat dit beter past bij de rest van het flesmateriaal is de hele fles eenvoudiger te recyclen.

Lees meer over ons onderzoek naar hoe recyclebaar kunststof is en wat er nodig is om de om de overheidsdoelen te halen.

Werk mee aan minder kunststof afval

Wil je meer doen dan alleen minder plastic kopen en gebruiken? Meer dan netjes je afval scheiden? Denk dan eens aan een studie waarin je werkt aan mogelijke oplossingen.

Werk bijvoorbeeld aan alternatieven voor het huidige kunststof of ontwikkel methodes om het recyclen te verbeteren. Opleidingen die je hierbij kunnen helpen: