Thea Hilhorst, Hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw

“Ik ben een van de vele oud-studenten die aan Wageningen University & Research verbonden zijn. Het is opvallend dat veel mensen van toen hier nog steeds zijn. Dat klinkt wat saai, maar kennelijk is het hier goed toeven. Ik heb na mijn studie rurale ontwikkelingssociologie verschillende onderzoeksbanen gehad en een tijd bij CORDAID gewerkt. Maar ik wilde ook nog promoveren en toen bleek er binnen Wageningen University & Research een AIO-positie beschikbaar te zijn. En zo keerde ik na vijf jaar weer terug op het oude nest. Om eerlijk te zijn: op mijn vakgebied is Wageningen University & Research gewoon dé plek.

Wageningen heeft een lange traditie in het bestuderen van ontwikkelingsvraagstukken
Thea Hilhorst

Steeds meer noodsituaties

Mijn functie, hoogleraar Humanitaire hulp en wederopbouw, is een nieuw vakgebied. Ik vind het ontzettend leuk iets nieuws op de kaart te zetten en te ontwikkelen. Tegelijk past het in de lange traditie van Wageningen University & Research om ontwikkelingsvraagstukken te bestuderen. Zelf heb ik onder andere onderzoek gedaan naar de gevolgen van de tsunami in Zuid-Oost Azië en naar het effect van noodhulp in landen als Angola en Rwanda. De wereld kent steeds meer noodsituaties als gevolg van natuurrampen en gewapende conflicten. Veel van deze noodsituaties komen voor in landen waar het overheidsapparaat nauwelijks functioneert. Dat stelt bijzondere eisen aan de hulpverlening tijdens het conflict en daarna. In mijn onderzoeken richt ik mij op de vraag hoe de hulpverlening zó georganiseerd kan worden dat mensen op eigen kracht verder kunnen.

Gedrevenheid

Ik voel mij enorm betrokken bij de onderwerpen waar ik mee bezig ben. Die gedrevenheid vind je overal binnen Wageningen University & Research. Het is een grote organisatie, wat betekent dat je over bepaalde competenties moet beschikken om je weg te kunnen vinden. Maar waar je ook bent: bij iedereen voel je de maatschappelijke betrokkenheid, de wil om in contact te staan met maatschappelijke actoren. Het leukste van Wageningen University & Research vind ik het kosmopolitische karakter van de universiteit. Het is geweldig om studenten van over de hele wereld te hebben.”