Activiteit

12 juni Wageningse Jonge Academie organiseert publieke lezing & debat met Hans Clevers

Op donderdag 12 juni houdt Hans Clevers, president van de KNAW, een publieke lezing met aansluitend een debat op de Wageningen University.

Organisator Wageningen Young Academy

do 12 juni 2014 16:00 tot 17:30

Locatie Orion, gebouwnummer 103
Bronland 1
6708WH Wageningen
Zaal/kamer Waaierzaal

Met trots presenteert de Wageningse Jonge Academie de publieke lezing:

The Future of Science door Hans Clevers

President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Wanneer: donderdag 12 juni 2014

Tijd: 16:00 - 17:30 uur (lezing: 30 min.; debat: 45 min.)

Waar: Orion, gebouwnummer 103 op de Wageningen Campus, in de grote collegezaal

De lezing is gratis toegankelijk maar registratie vooraf is vereist

Registreren voor de lezing en het debat met Hans Clevers

Publieke lezing 'The Future of Science': De wetenschap heeft de wereld gevormd tot wat ze nu is en zal ook in de toekomst van invloed blijven op onze levens, maar hoe precies is onbekend. Wel is al duidelijk dat het zal gaan om veel meer dan individuele wetenschappers met hun ontdekkingen: hoe de wetenschap gefinancierd wordt en hoe wetenschappelijke resultaten worden gemeten en beoordeeld, is ook van onschatbaar belang. Gaat de wetenschap een gouden toekomst tegemoet? Of werpen bezuinigingen en wetenschapsfraude een donkere schaduw waar jonge wetenschappers zich maar moeilijk kunnen ontworstelen?

In zijn lezing geeft KNAW-president prof. dr. Hans Clevers zijn visie op de voorwaarden die nodig zijn voor excellentie op het gebied van wetenschap en onderwijs, op de rol van de wetenschap in de maatschappij en op de vraag hoe we samen kunnen zorgen voor een gezonde wetenschappelijke toekomst.

Na afloop van de lezing zal er een debat plaatsvinden. Kom en laat je stem horen!

Debatpanel: Jeroen Candel (WU), Esther Turnhout (WU), Marten Scheffer (WU) and Hans Clevers (KNAW)

Moderators: Eef Grob (www.eefgrob.nl) and Gaby van Caulil (STW)

Hans Clevers

Korte biografie van Hans Clevers: Prof. dr. Hans Clevers (1957) is geneticus en arts en is de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij is als hoogleraar verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC-U). Hij studeerde geneeskunde en biologie en promoveerde in 1985 aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte hij als postdoc aan Harvard University. Van 1991 tot 2002 was Clevers hoogleraar immunologie aan het UMC-U en sinds 2002 is hij hoogleraar moleculaire genetica. Van 2002 tot 2012 was hij directeur van het Hubrecht Instituut, een van de zeventien instituten van de KNAW, en sinds 2012 is hij president van de KNAW. Hans Clevers doet onderzoek naar de gezonde en zieke darm en is wereldwijd een van de grootste namen binnen zijn onderzoeksgebied. Een beter begrip van de processen in een gezonde en zieke darm is cruciaal om nieuwe behandelmethoden voor kanker te kunnen ontwikkelen. Clevers ontving talloze prijzen en onderscheidingen, waaronder de Spinozapremie (2001), de Josephine Nefkens Prijs voor Kankeronderzoek (2008) en de prestigieuze internationale Heinekenprijs voor de Geneeskunde (2012). In 2012 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Naast meer dan 350 publicaties heeft hij een tiental patenten op zijn naam staan en was hij betrokken bij de oprichting van een aantal biotechnologiebedrijven, waaronder Crucell, Hybrigenics en Agamyxis.

De Wageningse Jonge Academie is een onafhankelijk platform voor enthousiaste, ambitieuze en uitmuntende jonge wetenschappers van Wageningen University in alle wetenschappelijke disciplines. De Academie heeft tot doel de positie van deze nieuwe generatie wetenschappers binnen de universiteit te versterken en wetenschappelijke excellentie binnen Wageningen University te promoten. Ga voor meer informatie over de Wageningse Jonge Academie naar:

www.wur.nl/wya