A matter of taste: The role of compatibility in mate preferences in great tits

Promotor prof.dr. M (Marc) Naguib
Copromotor Camilla dr. CA (Camilla) Hinde
CHJ (Kees) van Oers
Organisatie Wageningen University, Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS), Leerstoelgroep Behavioural Ecology

vr 2 november 2018 16:00 tot 17:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen

Samenvatting

De keuze voor een partner is van groot belang, niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Maar terwijl we bij mensen vaak zeggen dat dit ‘een kwestie van smaak’ is, gaan we er bij dieren nog steeds van uit dat ze altijd voor het individu met de hoogste kwaliteit zouden moeten kiezen. Echter, het zou ook kunnen zijn dat dieren niet voor het beste individu kiezen, maar voor diegene die het beste bij hen past: een compatibele partner.

In dit promotieonderzoek heb ik de rol van compatibiliteit in partnervoorkeuren van wilde koolmezen onderzocht. Door partnervoorkeuren, gemeten in het laboratorium, te combineren met veldgegevens over de uiteindelijke partnerkeuze en hun broedsucces kunnen we de rol van paarcompatibiliteit in seksuele selectie beter begrijpen. Hier heb ik gevonden dat koolmezen, in plaats van allemaal dezelfde voorkeur te hebben, verschilden in wat ze zochten in een partner. En als het ze lukte om een partner te vinden die ze aantrekkelijk vonden, dan waren deze compatibele paren ook beter in het opvoeden van hun jongen.