Promotie

Biomass and its potential for protein and amino acids; valorizing agricultural by-products

Promovendus YW (Yessie) Sari
Promotor prof.dr. JPM (Johan) Sanders
Copromotor dr.ir. ME (Marieke) Bruins
Organisatie Wageningen University, Biobased Chemistry and Technology
Datum

wo 27 mei 2015 11:00 tot 12:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Samenvatting

De mogelijkheden voor een beter gebruik van bijproducten uit de landbouw worden besproken in het
proefschrift getiteld "Biomassa en perspectief voor eiwit en aminozuren: valorisatie van agrarische
bijproducten". In dit proefschrift werden verschillende agrarische bijproducten onderzocht, die
momenteel slechts worden gebruikt als laagwaardig veevoer of als voor afval, op hun potentie als een
bron voor eiwit en/of aminozuren. Met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voorbehandeling van
biomassa en eiwit extractie methoden, zal meer waardevol eiwit beschikbaar komen. Naast eiwit
extractie, is er gekeken naar extra stappen waarbij enzymen onder mild zure omstandigheden de
eiwitten kunnen afbreken in aminozuren. Hierbij is een nieuwe werkwijze ontwikkeld om glutaminezuur
uit gluten te verkrijgen. Glutaminezuur kan worden gebruikt in voedsel als een smaakversterker, maar
ook om bio-based producten te produceren ter vervanging van fossiel-gebaseerde producten. Deze
nieuwe inzichten kunnen worden gebruikt voor een efficiƫnter gebruik van grondstoffen om eiwit
tekorten te voorkomen en indirect bij te dragen aan een beter milieu.