Promotie

Creating Common Ground. The role of Indigenous Peoples' sacred natural sites in conservation practice, management and policy

Korte samenvatting

Heilige plaatsen in de natuur zoals bergen, meren, bomen, rivieren en andere natuurlijke elementen zijn plaatsen waaraan inheemse volkeren een spirituele en sacrale waarde toekennen. Voor inheemse volkeren zijn deze plaatsen niet alleen onderdeel van hun omgeving, cultuur en spiritualiteit maar ze vormen ook een wezenlijk onderdeel van hun wereldbeeld en hun etniciteit.

Aan de hand van etnografisch onderzoek aan de heilige plaatsen van inheemse volkeren in Ghana, Australiƫ en Guatemala, heb ik ontdekt hoe inheemse realiteiten en wereldbeelden beter vertegenwoordigd kunnen worden binnen de reguliere natuurbescherming en hoe dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe benaderingen van natuurbescherming. Middels concepten als ontologische gelijkheid, bioculturele diversiteit en rechtsgebonden benaderingen leg ik de nadruk op hoe inheemse volkeren en actoren werkzaam binnen internationaal natuurbeleid en internationale ontwikkeling een gemeenschappelijk draagvlak (common ground) kunnen creƫren. Ik bepleit dat dit gedeelde draagvlak het mogelijk maakt om praktijk, beheer en beleid binnen de natuurbescherming te transformeren, mits verschillende wereldbeelden, inclusief die van inheemse volkeren, als gelijkwaardig worden beschouwd.