Cursus fokkerij van rashonden

Cursus

Cursus fokkerij van rashonden

Hoe zijn hondenrassen ontstaan en hoe kunnen deze verantwoord in stand worden gehouden? Wat is erfelijkheid en hoe erft iets over? Wat is het effect van inteelt en fokkerij op de diergezondheid? In deze basiscursus wordt inzicht gegeven in de onderliggende mechanismen van het fokken van rashonden en de rol die inteelt en verwantschap hierin speelt. Daarnaast wordt ingegaan op de maatregelen die de rasvereniging kan instellen om de verwantschap en de inteelt in het ras te beheersen.

Organisator Wageningen Academy
Setup Campus WUR

Insteek cursus fokkerij van rashonden

Na het volgen van de cursus bent u bekend met de basisprincipes uit de hondenfokkerij en kunt u deze inzichten gebruiken in uw dagelijkse werkzaamheden.

Doelgroep

Deze cursus (HBO/WO niveau)  is ontwikkeld voor professionals in de gezelschapsdierenbranche die behoefte hebben aan een verdieping van hun kennis op het gebied van hondenfokkerij. Denk hierbij aan dierenartsen, docenten, onderzoekers en beleidsmedewerkers. Ook deelnemers uit de andere hoeken van de gezelschaps- dierenbranche met een interesse in hondenfokkerij zijn van harte welkom bij deze cursus.

Resultaat

Na het volgen van de cursus beschikt u over inzicht in de onderliggende mechanismen van het fokken van rashonden en de rol die inteelt en verwantschap hierin speelt. U bent in staat deze kennis toe te passen in uw dagelijks werk doordat de wetenschappelijke kennis wordt overgedragen met een sterke link naar de praktijk.

Programma

Het programma van 2019 zal t.z.t. bekend gemaakt worden.

Cursusleiding

  • Dr.ir. P. (Piter) Bijma, Wageningen University & Research
  • Dr. J.J. (Jack) Windig, Wageningen University & Research