Activiteit

De Techrede

Technologische innovaties zijn essentieel voor een veilige, duurzame en veerkrachtige toekomst. Om dat belang duidelijk te maken, organiseren de vier technische universiteiten in Nederland (de 4TU) op 1 oktober een lezing: de Techrede - een technologische equivalent van de Troonrede.

Organisator 4TU
Datum

do 1 oktober 2020 14:30 tot 17:00

Locatie Online
Prijs Gratis

Onverwachte wendingen 

In tijden van crisis of andere onverwachte wendingen is het belangrijk dat een samenleving het vermogen heeft om snel te kunnen ingrijpen, veranderen of meebuigen. Een veerkrachtige samenleving dus. In de Techrede willen de vier technische universiteiten samen met andere kennisinstellingen en het bedrijfsleven aandacht vragen voor het feit dat de coronacrisis het belang van veerkracht zichtbaar maakt. Technologische innovaties zijn hierin essentieel.

“De COVID-19-crisis maakt een aantal zaken helder”, zegt Louise O. Fresco, voorzitter van 4TU en bestuursvoorzitter Wageningen University & Research. “Om redenen van gezondheid, klimaat en schaarse grondstoffen moeten we kennis, technologie en innovatie inzetten voor een leefbare en duurzame samenleving. De toekomst is hightech, maar wel ecologisch, ethisch en economisch verantwoorde hightech. Daarover moeten we snel een maatschappelijk debat voeren, gevoed door de technische universiteiten.”

Over de 4TU

De vier technische universiteiten in Nederland zijn verenigd in de 4TU.Federatie. 4TU zet zich in voor versterking en bundeling van technologische kennis. De technische universiteiten willen zorgen voor voldoende en goed opgeleide ingenieurs en technologisch ontwerpers, internationaal toonaangevend en maatschappelijk relevant onderzoek en bevordering van samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en bedrijven.