Promotie

De teelt van Afrikaanse rijst (Oryza glaberrima) in de Togo Hills: ecologische en socio-culturele leidraden binnen de selectie en ontwikkeling van zaad door boeren.

Samenvatting

Het gebruik van moderne rijstrassen in West-Afrika door kleine boeren is laag. Veel boeren blijven vertrouwen op de rassen die zij zelf ontwikkelen. Daarom is het belangrijk hoe boeren in West-Afrika rassen selecteren en wat de landbouwkundige en fysiologische eigenschappen van deze rassen zijn. Het belang van de wisselwerking tussen ecologie en de genetica is bekend. Verondersteld wordt dat boerenrassen ook het resultaat zijn van een wisselwerking met sociale en culturele factoren. De teelt van Afrikaanse rijst (Oryza glaberrima), nooit wetenschappelijk of commercieel veredeld, en het gebied de Togo Hills, zijn gekozen om deze laatste wisselwerking binnen de selectie en ontwikkeling van Afrikaanse en Aziatische rijst (Oryza sativa) te bestuderen.

De resultaten bevestigen dat rijstteelt in de Togo Hills het product is van ecologische en sociale factoren met als gevolg verschillende vormen van rijstteelt en genetische variatie. Afrikaanse rijst heeft culturele en religieuze waarden in de gecommercialiseerde landbouw van Ghana, terwijl in de centraal geleide economie van Togo agronomische en culinaire waarden belangrijker zijn. Alle boeren in de Togo Hills selecteren en ontwikkelen een set van verschillende rassen die voor meerdere doeleinden worden gebruikt. In West-Afrika zijn zulke verschillende vormen en genetische variatie onderdeel van risicospreiding die rassen heeft opgeleverd die robuust en/of veelzijdig zijn. Deze rassen zijn belangrijk in het streven naar voedselzekerheid van kleinschalige boeren die onder niet optimale omstandigheden moeten werken.