Debatavond Rode Hoed: zoönose

De ziekte van Lyme, Q-koorts, HIV en nu COVID-19. Zoönosen, de overdracht van ziekte van dier op mens, verstoort al 1,5 jaar onze levens. Hoe kunnen we een volgende uitbraak voorkomen? De Rode Hoed organiseert hierover het drieluik Mens & Dier. Op 18 januari wordt gekeken of de manier waarop mensen omgaan met dieren, zoönosen kan helpen voorkomen.

Organisator Rode Hoed in Amsterdam

di 18 januari 2022

Locatie Rode Hoed in Amsterdam

De verwachting is dat we alleen maar meer te maken krijgen met infectieziekten uit de dierenwereld. Reden genoeg dus om de oorzaken van zoönosen goed te begrijpen, en te bespreken hoe we een volgende pandemie voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat 70% van de Nederlandse bevolking minder vlees wil eten als dit daadwerkelijk het ontstaan van zoönosen tegen kan gaan? We gaan in gesprek met wetenschappers van verschillende disciplines:

• Viroloog Wim van der Poel: onderzoeksleider ‘Emerging and Zoönotic Viruses’, hoogleraar Wageningen Universiteit & Research. Hij zegt: “Het beheersen van de risico’s van infectieziekten en het terugdringen van chronische ziekten zijn cruciaal voor voedselzekerheid, volksgezondheid, klimaatverandering en biodiversiteit.”
  • Ethicus & dierenarts Joost van Herten: onderzoeker aan Wageningen Universiteit en Research. Hij ziet dat het menselijk belang vaak voorop gesteld wordt en wij ons te weinig realiseren dat de gezondheid van mens, dier en ecosysteem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
  • Psycholoog Marielle Stel: hoofddocent aan de Universiteit Twente. Zij ziet het als haar missie om individuen en samenleving in staat te stellen hun veiligheid te vergroten voor zowel fysieke bedreigingen (rampen en crises) als sociale bedreigingen (andere mensen).
  • Gezondheidswetenschapper Anja Schreier: hoofd van de afdeling Algemene infectieziekten van de GGD.

Bestel je kaarten voor de tweede editie van de debatreeks van Mens & Dier op 18 januari 2022 om 20.00 uur bij Rode Hoed in Amsterdam.

Kijk je de avond liever terug? Dat kan via het YouTubekanaal van Rode Hoed.