Protein quality of pig diets. Processing effects on amino acid digestibility and post-absorptive utilization

Promotie

Eiwitkwaliteit in varkensvoer – Effect van hitte-behandeling op aminozuur vertering en post-absorptieve benutting

Promovendus ms. TG (Tetske) Hulshof MSc
Promotor prof.dr.ir. WH (Wouter) Hendriks
Copromotor dr.ir. AFB (Thomas) van der Poel
dr.ir. P (Paul) Bikker
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Diervoeding
Datum

wo 2 november 2016 16:00 tot 17:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Samenvatting

De toenemende vraag naar eiwithoudende producten vereist een efficiënte benutting van huidige eiwitbronnen. Hiervoor is een goede bepaling van eiwitkwaliteit nodig. Grondstoffen gebruikt in diervoeders zijn vaak bijproducten die zijn ‘hittebehandeld’, bijvoorbeeld voor de extractie van olie uit oliehoudende-zaden. Deze hittebehandeling kan de eiwitkwaliteit verlagen door het induceren van chemische reacties, zoals het binden van suikers aan aminozuren, maar dit wordt op dit moment niet meegenomen in het formuleren van varkensvoeders. Lysine is het meest gevoelige aminozuur voor zulke reacties en vaak ook het eerst beperkend voor groei in varkensvoeders. Het is daarom belangrijk om het effect van hittebehandeling op de hoeveelheid (on)beschikbaar lysine en vervolgens het effect daarvan in het varken te bepalen. Dit proefschrift beschrijft een chemische methode om beschikbaar lysine te bepalen en de nadelen van deze methode. Daarnaast worden de effecten van hittebehandeling op aminozuurverteerbaarheid en benutting, na opname in de dunne darm, voor eiwitopbouw door vleesvarkens beschreven.