Feed sources for livestock: recycling towards a green planet

Promotie

Feed sources for livestock: recycling towards a green planet

Promovendus HHE (Hannah) van Zanten MSc
Promotor prof.dr.ir. IJM (Imke) de Boer
Copromotor dr.ir. BG (Bastiaan) Meerburg MBA
dr.ir. P (Paul) Bikker
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Dierlijke productiesystemen
Datum

vr 17 juni 2016 13:30 tot 15:00

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Een goede inzet van vee draagt bij aan een duurzame voedselvoorziening.

Vaak wordt gesteld dat de veehouderijsector een grote impact op het milieu heeft en dat het beter zou zijn als we allemaal vegetarisch of zelfs veganistisch zouden worden. Maar is dit terecht? Niet per se. Als we ons vee producten voeren die wij niet kunnen of willen eten (bijv. gras van marginale landen of voedselresten), dan worden deze reststromen omgezet in hoogwaardige producten. Hierdoor kan de veehouderijsector een cruciale hoeveelheid eiwit produceren, ongeveer 1/3 van onze dagelijkse behoefte, zonder dat er concurrentie om land plaatsvindt tussen veevoer en voedsel. Zo leveren dieren een aanzienlijke bijdrage aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem en de milieuproblematiek, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Om een optimale efficiƫntie van de voedselproductie per hectare grond mogelijk te maken, zou de gemiddelde consumptie van dierlijke producten wereldwijd wel moeten afnemen met ongeveer een derde. Ook moet de focus van dierlijke productie dan verschuiven van het behalen van de hoogste productiviteit per dier naar het voeden van zoveel mogelijk mensen per beschikbare hectare grond.