Food to be Expo

Activiteit

Food to be Expo

Van 3D-geprinte ziekenhuismaaltijden tot melkrobots en van drijvende boerderijen tot kweekvlees. De expo Food to be biedt de unieke mogelijkheid om een reis te maken langs de toekomst van ons voedsel. Nederland loopt wereldwijd op kop op het gebied van voedseltechnologie en staat internationaal bekend om haar Dutch Design. Maar hoe ziet de Hollandse pot er in de tweede helft van de 21e eeuw uit? De 45 meest innovatieve ondernemers, wetenschappers en designers van Nederland laten je zien welke innovaties in de toekomst het verschil gaan maken. Wageningen University & Research staat met 5 voedselinnovaties op deze expo. Daarnaast hebben veel van de andere innovaties hun oorsprong in Wageningen.

Organisator Ministerie van Economische Zaken en de Gemeente Eindhoven
Datum

di 31 mei 2016 tot zo 5 juni 2016

Locatie het Klokgebouw in Eindhoven
Zaal/kamer Hal A

Op maandag 30 mei wordt de expo officieel geopend door staatssecretaris van Dam van Economische Zaken samen met Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven en Louise Fresco, bestuursvoorzitter Wageningen University & Research. Samen met zijn 27 collega landbouwministers van de EU en Eurocommissaris Phil Hogan brengt staatssecretaris van Dam die dag een bezoek aan de expo Food to Be. Vanaf 31 mei is de expo ook voor het publiek gratis toegankelijk.

In de week dat de expo geopend is vinden er verschillende evenementen plaats die de toekomst van ons voedsel belichten. Deze evenementen zijn gratis te bezoeken na aanmelding via de website www.foodtobe.nl

Programma

31 mei 20:00 -22:00 Food to be & YFM presenteren: Als Warme Broodjes on tour - Food on the Future
1 juni 14:00-16:00 Aan Tafel met Martijn van Dam
2 juni 9:00 - 12:00 Food to be University

Kijk voor meer informatie op www.foodtobe.nl/programma. Deze programma's zijn allemaal gratis te bezoeken.

Maak kennis met de volgende innovaties

De Vegetarische Biefstuk

vegetarische biefstuk.jpg

Een puur plantaardig stukje biefstuk wordt geleverd door deze innovatie. Er is gebruik gemaakt van de methode Shear Cell Technology, plantaardig materiaal wordt vervormd zodat het de gewenste vezelstructuur krijgt.  Een veelbelovend resultaat in het onderzoek naar duurzame plantaardige vleesvervangers.

Meer informatie

Quality Phenomics Robot

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Wageningen UR werkt aan een toolbox waarmee bedrijven in de versketen de beginkwaliteit van groenten, fruit, bloemen en aardappels kunnen bepalen. Onderdeel van de toolkit is een robot die de kwaliteit van individuele producten kan meten. Hierbij kijkt de robot onder andere naar vorm, kleur en een vingerafdruk via near-infrared. De robot geeft ondernemers de mogelijkheid geautomatiseerd producten te controleren op kwaliteit, zonder deze hierbij te beschadigen. De robot moet ook gaan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe groente- en fruitrassen. De robot maakt het makkelijker nieuwe rassen te analyseren en beoordelen op kwaliteit.

Meer informatie

PicknPack

picknpack.jpg

Vanuit het EU-project PicknPack is een demonstratie lijn ontwikkeld in Wageningen. Deze lijn inspecteert en verpakt verschillende verse producten en verse maaltijden. Ook als deze bestaan uit verschillende ingrediënten zoals kant-en-klaarmaaltijden met vlees, groente en aardappelen. Het doel is aantonen dat robotica in de food loont – door snel te kunnen switchen tussen productcombinaties van verschillende producten. Zo is de machine ook haalbaar voor kleinere food producenten in de markt.

Meer informatie

Drones4food

Okkie & WUR.jpg

De Drones4food van Wageningen UR kunnen met verschillende meetinstrumenten data inwinnen en in relevante informatie voor de boer omzetten. Hierdoor kan de boer bemestings- en bestrijdingsmiddelen in de juiste hoeveelheid, plaatsspecifiek, toedienen. Deze vorm van precisielandbouw is kostenbesparend en meer duurzaam, en vindt daarmee aftrek boeren over de hele wereld.

Meer informatie

Voedselscanner

Verzameling voedingsmiddelen met scan.jpg

De consument kan de regie in eigen hand nemen door zelf zijn voedsel te scannen met geminiaturiseerde en betaalbare infraroodscanners. Deze scanners kunnen mensen zelf bedienen om alledaagse voedselproducten te analyseren op chemische samenstelling en in de toekomst ook versheid en andere producteigenschappen. Binnen enkele seconden komt op hun smartphone of tablet bijvoorbeeld het vet- en eiwitgehalte en calorische waarde tevoorschijn. Maar hier houdt het niet bij op, ook bijvoorbeeld biologische status en voorspelling van de houdbaarheid van producten zou kunnen worden gecheckt zonder de verpakking te openen in de toekomst.

Dit levert zowel voor consument als leverancier een extra laag transparantie op over het product. Verder kan in het geval van voedselveiligheidsincidenten aan de consument worden gevraagd om het eigen gekochte product in de koelkast thuis te scannen. Hierdoor kan sneller de bron worden getraceerd van het incident door de lokale autoriteiten in de toekomst.

Meer informatie