FoodBattle Wageningen

Activiteit

FoodBattle Wageningen

In een FoodBattle ga jij samen met anderen de strijd aan om minder voedsel te verspillen. Drie weken lang is het doel om zo min mogelijk voedsel te verspillen en houden de deelnemers dagelijks bij hoeveel eten zij weggooien. Deelnemers blijken na een periode van drie weken zo'n 20 procent minder voedsel te verspillen. Medewerkers en studenten van Wageningen UR en inwoners van Wageningen worden uitgedaagd om mee te doen.

Organisator Wageningen University & Research, Wageningen Food & Biobased Research
Datum

ma 16 maart 2015 tot zo 5 april 2015

De eerste FoodBattle van 2015 vindt plaats in en rond Wageningen. Wageningen UR gaat samen met studentenorganisaties Wageningen Environmental Platform en GreenOffice, en de gemeente Wageningen de strijd aan tegen voedselverspilling. Ook sluiten het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, Ministerie van Economische Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Voedingscentrum, Natuur en Milieu en Milieu Centraal, aan met hun eigen FoodBattles.

De meetperiode loopt van maandag 16 maart t/m zondag 5 april. En is bestemd voor zowel studenten als medewerkers van Wageningen UR, evenals alle inwoners van de gemeente Wageningen.

FoodBattle in de praktijk

  • Vooraf krijg je een vragenlijst waarbij je inzicht krijgt in hoe je koopt, kookt en bewaart, drie sleutelfactoren in het verspillingsgedrag van consumenten. 

  • Dagelijks vul je je FoodBattle dagboek in door te wegen/schatten hoeveel je eten je weggooit (of aan [huis]dieren geeft) verdeeld over 7 voedselcategorie├źn. Wekelijks krijg je een link om online je gegevens door te geven. 

  • Tijdens de Battle ontvang je allerlei makkelijk toepasbare tips en recepten, die zijn ontwikkeld in samenwerking met Milieu Centraal en het Voedingscentrum.
  • Een afsluitende vragenlijst gaat in op je ervaringen en veranderingen die je thuis hebt kunnen bereiken tijdens de FoodBattle. 

  • De kracht van de FoodBattle is dat je samen optrekt met andere deelnemers tijdens dezelfde periode van drie weken. Ook krijg je feedback over je eigen 'prestaties' en die van de groep afgezet tegen de landelijke gemiddelden. Zo kun je je jouw resultaten vergelijken en blijf je gemotiveerd om mee te doen. FoodBattle kent minder dan 10% afvallers.
  • Uiteraard zijn er prijzen te winnen binnen de FoodBattle!