Selective breeding on natural antibodies in chickens

Gezondere kippen door selectie op natuurlijke antilichamen

Promovendus TVL (Tom) Berghof PhD MSc
Promotor prof.dr.ir. B (Bas) Kemp
prof.dr.ir. H (Henk) Bovenhuis
Copromotor dr.ir. HK (Henk) Parmentier
Copromotor dr. JJ van der Poel
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Adaptatiefysiologie, Leerstoelgroep Fokkerij en genetica, Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS)

vr 19 januari 2018 16:00 tot 17:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen

Samenvatting

Ziektes in de veehouderij hebben een grote impact op dierenwelzijn, productie-efficiëntie en economische rendabiliteit. Het verbeteren van algemene ziekteresistentie is daarom van groot belang. Het selectief fokken van dieren op verbeterde ziekteresistentie is een veelbelovende optie.

“Natuurlijke antilichamen” kunnen mogelijk een belangrijke rol spelen bij deze selectie, omdat ze in eerder onderzoek bij legkippen zijn geassocieerd met overleving. Maar de genetische achtergrond van deze antilichamen en de mogelijkheid om op deze te fokken, zijn onbekend.

Deze PhD thesis beschrijft het onderzoek naar de genetische achtergrond van natuurlijke antilichamen in legkippen. Daaruit blijkt dat één regio op het genoom van groot belang is voor de hoeveelheid natuurlijke antilichamen. In deze regio ligt het ziektesensor-gen “Toll-like receptor 1A”, waarvan bekend is dat dit een gunstige rol speelt in het opwekken van afweerreacties en dientengevolge ziekteresistentie.

In het onderzoek werden ook kippen gefokt voor hoge en lage niveaus van natuurlijke antilichamen. Kippen gefokt op hoge niveaus van natuurlijke antilichamen hadden naast een hogere afweer tegen verschillende antigenen, ook een hogere resistentie tegen een “avian pathogenic E. coli”-infectie op jonge leeftijd vergeleken met kippen gefokt voor lage niveaus van natuurlijke antilichamen.

De resultaten van deze thesis geven een veelbelovende mogelijkheid om de algemene ziekteresistentie in kippen te verbeteren op een natuurlijke wijze door middel van selectief fokken op natuurlijke antilichamen.