
Promotie
Good, Bad or Risky? Intestinal permeability to protein: Human and in vitro studies
Samenvatting
Er is momenteel een discussie gaande rond nieuwe eiwitbronnen om in de toekomst de groeiende wereldbevolking van voldoende eiwit te kunnen voorzien. Binnen het IPOP Customized Nutrition onderzoeksprogramma van Wageningen University & research is er onderzoek gedaan naar de verschillende aspecten van nieuwe eiwitten. Naast voedingswaarde, duurzaamheid en verwerkingseigenschappen, speelt ook gezondheid een grote rol. In mijn onderzoek is aangetoond dat eiwitten, deels intact, in de darm worden opgenomen, maar opvallend was dat de hoeveelheden aanzienlijk toenemen wanneer de consumptie werd gevolgd door een matig-zware inspanning, zoals het geval was bij inname van pinda’s en de opname van het potente pinda allergeen Ara h 6. Dit is zeer relevant, aangezien er gevallen bekend zijn waarbij personen enkel een allergische reactie hebben op voedingsmiddelen wanneer inname gecombineerd wordt met inspanning, zogenaamde voedingsafhankelijke inspanningsgeïnduceerde anafylaxie. Daarom is het van nieuwe eiwitbronnen ook van belang om te onderzoeken of ze potentiële allergenen bevatten en of de opname hiervan kan variëren bij verschillende fysiologische condities.