Concert

Harp Tafel op terras Impulse

Een bespeelbare openbare picknicktafel met 5 snaren, die vorig jaar al voor een eerste ontmoeting zorgde, nog voordat de derde snaar er opgelegd was. De snaren hebben elk 2 noten, die je in een paar seconden zelf kan stemmen door de cellobruggen te verplaatsen. Of je nou uit China, Indonesië, of Ghana komt, Fado wilt zingen of Stoner Rock, de tafel staat voor je klaar.
Remco de Kluizenaar heeft de tafel ontworpen.

Organisator Impulse
Datum

vr 1 april 2016 tot di 31 mei 2016

Locatie Impulse, gebouwnummer 115

De vele nationaliteiten van medewerkers en studenten van de WUR hebben De Kluizenaar er toe geïnspireerd een tafelharp te bouwen die elementen van de Japanse koto en de Indiase sitar combineren met trekken van de West-Afrikaanse kora en de Amerikaanse lapsteel. Het gegeven een picknicktafel tot harp om te bouwen met behoud van plek voor borden en laptops er omheen, is bedacht naar aanleiding van de beoogde functie van Impulse: Impulse wil een verrassende ontmoetingsplek zijn, waarin creativiteit de ruimte krijgt en zelfs aangewakkerd wordt door de eigenzinnigheid van de ruimte en het beheer. Daarbij kan de aanwezigheid van gebruiksvoorwerpen en kunstvoorwerpen als deze leiden tot gesprek of ontmoeting met een onbekende, of tot een verbindend uitwaaimoment tussen het intensieve vergaderen door.

Meer over de kunstenaar

Remco de Kluizenaar is beeldend kunstenaar en muzikant. Hij ontwerpt en bouwt experimentele muziekinstrumenten, die behalve mooi van klank ook een bijzonder effect hebben bij het gebruik. In de context van locatietheater voorstellingen met de Wageningse kunstenaarsgroep Waterlanders, zijn zijn instrumenten soms als set voor vier spelers gemaakt, op een manier dat het bespelen van de instrumenten een theatrale scene op zich is. In het geval van deze tafelharp zijn de bedoelde effecten: een speelse afleiding van een werk- of studiestramien, of ontmoeting met een onbekende door een aanleiding tot gesprek en een gemeenschappelijke activiteit.
De instrumenten van De Kluizenaar zijn zelden een klassiek toonladder-instrument, dat een plek zou kunnen veroveren in orkesten. Eerder zijn het bespeelbare beeldende kunstwerken waarin klank een belangrijke rol speelt. Het aantal tonen is vaak beperkt, waardoor het instrument veel invloed heeft op de composities die je er op kan uitvoeren.

Meer over het gebruik van het instrument

"Giant Koto / Harptafel" (2015) is te bespelen door de snaren te tokkelen, sliden of plukken. Misschien is er nog wel meer mogelijk, dat zal de ingebruikname door mensen met uiteenlopende muzikale achtergronden uitwijzen. De stemming kan aangepast worden aan de muzikale wensen van de speler, door de cellobruggen onder de snaren te verschuiven. Experimenteren tijdens de lunch met de zijkant van een longdrinkglas voor slidegitaar solo's wordt van harte toegejuigd. Het zoeken van posities van de cellobruggen waarin een akoestisch distortion effect bereikt wordt door resoneren van de bruggen op de tafel is ook mogelijk en leuk om te doen. Bij het verder experimenteren is het wenselijk dat je tijdens het uit je dak gaan blijft aanvoelen dat er grenzen zijn aan de krachten die op de verschillende kwetsbare onderdelen uitgeoefend kunnen worden. Het wordt afgeraden de snaren met de wimpers te bespelen, aangezien een snaar natuurlijk altijd een keer kan knappen. Veel speelplezier!

De harp blijft de hele zomer buiten en wordt 's winters in de stal gezet.