Help mee met vismigratieonderzoek bij Wageningen Marine Research

Activiteit

Help mee met vismigratieonderzoek bij Wageningen Marine Research

Op zaterdag 21 april vindt de wereldvismigratiedag plaats. Om het belang van oplossingen voor vismigratieproblemen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Ook WMR organiseert in de haven van IJmuiden op die dag een klein leuk event voor jong en oud.

Organisator Wageningen Marine Research
Datum

za 21 april 2018 10:00 tot 12:00

Locatie Zeehaven IJmuiden. Het is op het terrein ten oosten van Sluiseiland 21, 1975 AB IJmuiden

Laat je verrassen door de Noordzee onderwaterwereld

Wij doen veel onderzoek naar hoe vissen zich gedragen en of ze wel van A en B kunnen zwemmen. Op 21 april bieden wij je in de haven van IJmuiden een unieke kans om ons mee te helpen met écht fuikenonderzoek. Waarbij we worden geholpen door Visserij Service Nederland (VSN).

Ben je niet bang om tussen krabbenpoten, vissenslijm en allerlei stekels aan de slag te gaan? Kom dan ’s ochtends bij ons langs en laat je verrassen door de Noordzee onderwaterwereld!

Mee aan boord

Je gaat mee met onderzoekers van WMR en VSN aan boord van een boot achter de sluizen van IJmuiden en helpt een fuik boven water halen. Je haalt de vissen uit de fuik en brengt ze naar een steiger. Op de steiger help je om de vissen op naam te brengen en de aantallen op te schrijven. Wie weet zit er wel een vis tussen die we daar nog nooit hebben gevangen... Zo hebben we weleens een hondshaai en een congeraal in de fuiken gehad. Het blijft voor ons ook altijd weer spannend wat er zwemt in de zoutwaterstroom van het Noordzeekanaal!

Op de steiger:

  • onderzoeken we de vangst
  • doe je kennis op over visonderzoek
  • zie je hoe gemerkte vissen eruitzien met een speciale lamp
  • kan je je gevangen vissen bekijken in kleine aquaria
  • etc.

Plaats en tijdstip

We starten om 10:00 uur en om 12:00 uur is het afgelopen. Er is aan boord helaas beperkte ruimte (dus niet voor iedereen), maar op de steiger zijn altijd vissen te onderzoeken.

Na afloop naar Halfweg

Na afloop verhuizen we naar het evenement bij Halfweg waar je grote kans hebt om gemerkte glasaal en driedoornige stekelbaarzen te zien die wij bij IJmuiden hebben uitgezet. De fuik van de passage wordt geleegd tussen 12:30 en 14:30 uur.