Innate immune responses against Coxiella burnetii - human versus goat

De Q-koorts uitbraak in Nederland speelde af tussen 2007 en 2010. Tegenwoordig zijn er weinig nieuwe meldingen van acute Q-koorts infecties in mensen en er zijn geen Q-koorts uitbraken meer op geitenboerderijen. Daarentegen zijn er nog wel chronische Q-koorts patiënten en personen met het Q-koorts vermoeidheidssyndroom bij wie de Q-koorts hun dagelijkse leven negatief beïnvloed.

Promovendus Anne Ammerdorffer
Copromotor dr. JMJ (Annemarie) Rebel
dr. HIJ (Hendrik-Jan) Roest
Copromotor dr. Tom Sprong

Promotor: prof. dr. Leo Joosten
Organisatie Wageningen University, Wageningen Bioveterinary Research

ma 12 september 2016 12:30 tot 14:00

Locatie Academiezaal Aula Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Relevantie

Ons onderzoek laat zien dat de Q-koorts stam, Coxiella burnetii 3262, welke verantwoordelijk was voor de uitbraak in Nederland, goed wordt herkend door het immuun systeem van zowel mensen als geiten. Daarnaast laten we zien dat humane immuun cellen een beter cytokine response generen tegen C. burnetii stammen afkomstig van runderen dan stammen afkomstig van geiten en schapen. Dit kan verklaren waarom de meeste Q-koorts uitbraken worden gerelateerd aan geïnfecteerde schapen en geiten. Een deel van het proefschrift richt zich op de factoren die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van chronische Q-koorts. We hebben aangetoond dat personen met een polymorfismen in TLR1, NOD2 en MyD88 een verhoogde kans op de ontwikkeling van chronische Q-koorts hebben. Voor andere receptoren, zoals TLR2, TLR4, TLR6 en TLR10, hebben wij geen associatie gevonden.