Webinar

Inspiratiewebinar duurzaam onderwijs

Als docent heb je je handen vol: toetsen nakijken, voldoen aan exameneisen, mentor zijn, vergaderen... Wil jij je leerlingen ook voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst en ruimte maken voor onderwerpen zoals klimaat en duurzaamheid? Dit korte webinar geeft je veel inspiratie en laat zien wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Organisator Wageningen Pre-University (voorheen Food Valley Netwerk VO-HO)
Datum

ma 12 september 2022 16:00 tot 17:00

Locatie Online
Prijs Gratis

Inhoud training

Wat doe je al aan maatschappelijke thema’s zoals klimaatverandering, toenemende sociale ongelijkheid en waar kun je groeien? In dit webinar ontmoet je docenten die met dezelfde zoektocht bezig zijn en je krijgt een inleiding op hoe je als docent en als school met duurzaamheid aan de slag kunt. Ook maak je kennis met de ondersteuningsmogelijkheden van Wageningen Pre-University en Eco-Schools Nederland. We vertellen onder andere over onze training ‘Werken aan de school van de toekomst’.

Na dit inspiratiewebinar duurzaam onderwijs:

  • Heb je kennisgemaakt met denkkaders rondom duurzaamheid op school, denk aan de Whole School Approach.
  • Heb je concrete tips en handvatten gekregen voor het verduurzamen van de school en het curriculum.
  • Ben je geïnspireerd door voorbeeldverhalen van andere duurzame docenten en leerlingen.
  • Heb je ervaringen gedeeld met collega-docenten.
  • Ben je in staat om te beslissen wat je nodig hebt om de volgende stappen te kunnen zetten.


Over de trainers

Ruth Pasternak is projectleider onderwijs bij Eco-Schools Nederland. Via training van docenten, inspiratiesessies en met concrete lessen uit de Eco-Schools toolkit helpt zij om duurzaamheid een vaste plek in het onderwijs te geven. De energie van jongeren en kinderen en hun ideeën over duurzaamheid inspireren haar. Ze wil leerlingen empoweren en hen het gevoel geven: hee, dit kan ik, mijn mening doet ertoe en mijn ideeën krijgen een plek. Ruth werkt graag samen met ‘de mensen in de praktijk’: met leerlingen, docenten, schoolleiders, conciërges en ander ondersteunend personeel omdat zij weten wat er speelt op hun school. Door haar ervaring als docent kent zij de dagelijkse worsteling van ‘te weinig tijd, te veel te doen’. “Duurzaam gedrag binnen een school stimuleren in je rol als docent of leerling, gaat niet vanzelf. Het kost tijd en energie, maar het kan wel.” Niet voor niets zorgt zij graag voor goede begeleiding en houdt zij van korte lijntjes met de scholen.

Reina Kuiper is van oorsprong ecoloog, werkte voor de milieubeweging, het ministerie en een adviesbureau en is al ruim 20 jaar betrokken bij natuur en duurzaamheidseducatie. Zij is coach en trainer en is als projectleider docenten bij Wageningen Pre-University verantwoordelijk voor de Teacher Academy en de ontwikkeling van lesmaterialen en educatieve projecten. Ze begeleidt een multidisciplinair team van docenten en de Leergemeenschap Duurzaam Onderwijs.

Vanuit de universiteit vertaalt zij nieuwe inzichten op het gebied van ecologie, duurzaamheid, psychologie en pedagogiek naar de praktijk binnen het VO ten behoeve van de transitie naar een duurzame samenleving.

“Een onderwerp waar ik mij al een aantal jaar in verdiep, is het leren omgaan met klimaatemoties. Hoe kun je hier als docent zelf mee omgaan en hoe creëer je er ruimte voor in de klas?”

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van al onze nascholingen? Abonneer je gratis op de nieuwsbrief van Wageningen Pre University.