Alumnibijeenkomst

Inspirerende alumnibijeenkomst voor regio Noord op 24 april 2014

Wageningen University en KLV Wageningen Alumni Network organiseren in samenwerking met alumni van de Wageningen Alumnikring regio Noord diverse alumnibijeenkomsten. Afgelopen bijeenkomst op donderdag 24 april 2014 waren wij te gast bij de Provincie Drenthe in Assen.

Organisator Wageningen University

do 24 april 2014

Locatie Provincie Drenthe, Westerbrink 1, 9405 BJ Assen

Op 24 april kwamen zo’n 65 alumni van de kring Noord bij elkaar voor de voorjaarsbijeenkomst die in het teken stond van: “Landschap en waterbeheer”. De provincie was de gastheer, maar de bijeenkomst begon met een excursie en een toelichting op de ontwikkelingen van het Nationaal Park Drentse Aa.

Dit park herbergt de loop van de beek die steeds meer de vrije loop krijgt, prachtige veengebieden en traditionele essen. Landbouw, landschap en natuur gaan er hand in hand en het is een onbekend pareltje in ons land en de moeite waard eens uitvoerig te bezoeken.

Impressie van de bijeenkomst

Aangekomen in het moderne provinciehuis, dat op basis van tal van duurzaamheidsprincipes is gebouwd, werden de alumni welkom geheten door alumnicommissielid Hendrik Oosterveld, waarna gedeputeerde Henk van de Boer vertelde over het waterbeleid van de provincie en de dilemma’s. De integrale benadering van landschappelijke ontwikkelingen en het waterbeheer, waarover later ook alumna Gerda Brilleman verhaalde, is uniek in Nederland. Daarmee is de provincie Drente een voorloper.

Net voor de pauze sloot Martha Buitenkamp af met een korte presentatie over de concrete aanpak van de vraagstukken in het Drentse Aa-gebied. Samen met de bewoners en gebruikers van het gebied wordt gezocht naar een robuust systeem voor het waterbeheer.

Na de pauze, waarin de alumni uitvoerig met elkaar over tal van zaken van gedachten wisselden, was het woord aan prof. Adri van de Brink. Hij bezet twee leerstoelen: ruimtelijke planvorming en Tuin- en landschapsarchitectuur, maar is van huis uit econoom. Op rustige wijze behandelde hij de projecten die zijn groep samen met internationale collegae uitvoert om landschappen klimaatbestendig te maken en waarbij het erom gaat schijnbaar tegenstrijdige belangen te benoemen en te herkennen. Er is een methode ontwikkeld op basis van scenario-studies keuzes inzichtelijk te maken en – belangrijker – de gevolgen van die keuzes. Het is een methode die ook in het complex Drentse Aa-gebied met succes zou kunnen worden toegepast, zo bleek uit de levendige discussie.

15.45 uur - 17.15 uur Middagexcursie Drentsche Aa in Deurze

(Alleen voor wie zich heeft opgeven en een bevestiging van deelname aan de excursie heeft ontvangen)

Avondprogramma
17.45 uur Ontvangst met koffie en thee