Workshop

Internationalisering en bestuur van het familiebedrijf

Het familiebedrijf is met 55% de meest voorkomende vorm van bedrijven in Nederland en levert een groot aandeel aan de private werkgelegenheid. Het familiebedrijf is daarmee erg belangrijk voor de Nederlandse economie. Familiebedrijven zijn op de lange termijn succesvoller en winstgevender en blijven gemiddeld langer bestaan dan niet-familiebedrijven. Familiebedrijven opereren desondanks behoudend op de internationale markt. Bovendien lenen familiebedrijven minder snel geld, investeren minder snel en richten zij zich vooral op de continuïteit van het bedrijf. Deze relatief risicomijdende houding belemmert familiebedrijven om zich in de markt te verbreden en zet vaak ook een rem op innovatie. Internationalisering kan juist de risico’s spreiden. Familiebedrijven hebben hier juist een streepje voor ten opzichte van andere bedrijven als zij daarbij met elkaar samen werken.

Organisator Wageningen Academy
Datum

di 25 november 2025

Locatie Westland
Doelgroep

De workshop is bedoeld voor managers en directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) van familiebedrijven. Mocht u twijfelen of de workshop biedt wat u zoekt, neem dan gerust contact met ons op.


Resultaat

Na de workshop heeft u meer inzicht in hoe  internationalisering de groeikansen en daarmee de continuïteit van uw bedrijf kan vergroten. Tijdens de masterclass krijgt u inzicht in hoe u de internationalisering in uw voordeel kunt omzetten en welke randvoorwaarden daarvoor vanuit het bestuur moeten worden geborgd.  Daarnaast leert u welke bedrijfsvoering hierbij past en wat hierin belangrijk is.

Onze aanpak

De workshop is intensief en praktijkgericht. Er wordt veel informatie geboden aan de hand van concrete voorbeelden. Het programma omvat een middag, van 14.00 tot 17.30. Er zal geruime tijd zijn voor discussie en netwerken.

De masterclass is een gezamenlijk initiatief van Wageningen Academy en IFBK|Instituut voor Familiebedrijfskunde in Maarsbergen. Samen zetten zij zich er voor in om de internationale groeikansen van familiebedrijven in de Food & Agri sector te vergroten. Daarbij combineren zij elkaars expertise op het terrein van bedrijfsvoering, risicomanagement en bestuur.

Programma

  • Ontvangst en inschrijving met koffie en thee
  • Internationalisatie en bestuur
  • Specifieke kenmerken, succes- en faalfactoren van het familiebedrijf
  • Samenvatting en afsluiting
  • Afsluitende borrel

Sprekers

Dr. ir. Jos Verstegen is  Senior Onderzoeker Ondernemerschap bij het LEI Wageningen UR. Zijn expertise ligt op het gebied van bedrijfskunde, agrarische economie, onderwijs, informatiemanagement en agro-industriële ketens.

Mr. Jurgen Geerlings is directeur van IFBK|Instituut voor Familiebedrijfskunde en managing partner van MESA Bestuursadviseurs voor het Familiebedrijf. Zijn expertise ligt op het gebied van strategische planning, ondernemings- en familiebestuur, bedrijfsopvolging, vermogensmanagement en business educatie. Hij is adviseert en doceert in Nederland, Europa en het Verre Oosten.

Mr. Jirko Bilik is partner van IFBK|Instituut voor Familiebedrijfskunde en gecertificeerd executive coach. Zijn expertise ligt op het terrein van HR, management development, organisatie ontwikkeling en multiculturele samenwerking. Hij heeft behalve in Nederland en diverse Europese landen een langjarige ervaring in het Midden Oosten en Indonesië.