Junior Science Lab Bodem en Sluipwespen

Speciaal voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs organiseert het Wetenschapsknooppunt Wageningen University Junior Science Labs.

Organisator Wetenschapsknooppunt

wo 3 juni 2015 13:30 tot 16:30

Tijdens het Junior Science Lab ga je als onderzoeker aan de slag op de universiteit. Je gaat een onderzoek opzetten, uitvoeren en de resultaten presenteren. Het Junior Science Lab is voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Ouders zijn niet toegestaan in het Junior Science Lab!

Op woensdagmiddag 3 juni zijn er twee Junior Science Labs. Let op: Je kan maar aan één Junior Science Lab meedoen. Hieronder lees je welke thema's er op 3 juni zijn.

Diep de bodem in

Vind jij het leuk om meer te weten te komen over de bodem waarop jij leeft? Kom dan op 7 of 28 mei naar Wageningen University en word een echte wetenschapper! Neem een beetje bodem van thuis mee, dan ga je samen met een wetenschapper proefjes doen om te ontdekken waar jouw stukje bodem voor gebruikt kan worden. Kun je er goed groente op verbouwen? Of is het juist perfect voor huizen? Je leert waarom de bodem zo belangrijk voor ons is. En we gaan zelf boren in de grond! Het Junior Science Lab 'Bodem' zit al vol!

De sluipwesp zoekt zijn plant

Heb je wel eens van sluipwespen gehoord? Ze zijn de vijand van rupsen en luizen, want ze leggen hun eitjes erin. Als de kleine sluipwespjes geboren zijn gebruiken ze de rupsen en luizen als voedselbron. Maar sluipwespen zijn juist de vrienden van planten én boeren! Want ze beschermen de planten tegen de luizen en rupsen. Daar is de boer blij mee, want dan heeft hij niet zoveel schade aan zijn planten. In het Junior Science Lab gaan we proefjes doen om uit te vinden hoe sluipwespen de rupsen en luizen weten te vinden in dat grote veld. En we onderzoeken of sluipwespen eitjes leggen in alle plantetende insecten.

Inschrijven

De middag begint om 13:30uur en is om 16:30 afgelopen. Het kost €10,- per persoon. Inschrijven kan via het formulier.