Junior Science Lab Klimaatonderzoek en Sluipwespen

Speciaal voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs organiseert het Wetenschapsknooppunt Wageningen University Junior Science Labs.

Organisator Wetenschapsknooppunt

wo 13 mei 2015 13:30 tot 16:30

Locatie Wageningen University

Tijdens het Junior Science Lab ga je als onderzoeker aan de slag op de universiteit. Je gaat een onderzoek opzetten, uitvoeren en de resultaten presenteren. Het Junior Science Lab is voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Ouders zijn niet toegestaan in het Junior Science Lab!

Op woensdagmiddag 13 mei zijn er twee Junior Science Labs. Let op: Je kan maar aan één Junior Science Lab meedoen. Hieronder lees je welke thema's er op 13 mei zijn.

Meewerken aan een groot klimaatonderzoek

De winter is voorbij, geen sneeuw en kou meer, maar warme, zonnige dagen! De temperatuur verandert dus, maar is niet overal hetzelfde. Ook is het niet elke dag even warm of koud. Dat ligt natuurlijk aan de zon, maar dat is niet de enige oorzaak. Waarom is het in je eigen achtertuin soms heel warm, en op dezelfde dag lekker koel vlakbij de sloot of op een grasveld? Dit gaan we haarfijn onderzoeken in de wijk vlakbij school. Je hoeft daarvoor geen materialen mee te nemen. De juiste apparatuur wordt voor je geregeld.

De sluipwesp zoekt zijn plant

Heb je wel eens van sluipwespen gehoord? Ze zijn de vijand van rupsen en luizen, want ze leggen hun eitjes erin. Als de kleine sluipwespjes geboren zijn gebruiken ze de rupsen en luizen als voedselbron. Maar sluipwespen zijn juist de vrienden van planten én boeren! Want ze beschermen de planten tegen de luizen en rupsen. Daar is de boer blij mee, want dan heeft hij niet zoveel schade aan zijn planten. In het Junior Science Lab gaan we proefjes doen om uit te vinden hoe sluipwespen de rupsen en luizen weten te vinden in dat grote veld. En we onderzoeken of sluipwespen eitjes leggen in alle plantetende insecten. Het Junior Science Lab Sluipwespen op 13 mei zit vol!

Inschrijven

De middag begint om 13:30uur en is om 16:30 afgelopen. Het kost €10,- per persoon. Inschrijven kan via het formulier.