Alumnibijeenkomst

KLV Impuls: Bouwen aan kust: storm in een glas (zee)water?, donderdag 31 maart 2016

De tweede KLV Impuls gaat over ons kustlandschap. Meer dan 100.000 mensen ondertekenden onlangs de petitie ‘Bescherm de kust’. Die kwam als reactie op het voornemen van Minister Schultz om de regels voor bouwen langs de kust te versoepelen. Inmiddels heeft zij dit voorstel ingetrokken. Maar hoe gaat het verder?

Organisator Universiteitsfonds Wageningen
Datum

do 31 maart 2016 19:00 tot 22:00

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
0317 48 28 28
Zaal/kamer Speakers Corner

Verslag en foto's


Op 31 maart 2016 werd de tweede KLV Impuls gehouden met als thema ‘Bouwen aan de kust: storm in een glas (zee)water?’ Waarover was alle commotie? Wat ging er allemaal mis of juist goed? Jannemarie de Jonge (bestuurslid KLV) begeleidde het gesprek tussen Wim de Haas (Alterra), Frank Hallie (beleidsmedewerker Kust bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu) en het publiek.

Een geanimeerde discussie was een goede omschrijving voor de avond. De expertise van het publiek was terug te zien in de vele vragen, die al tijdens de introductie van meneer Hallie werden gesteld. Het begin ging dan met name over de Barro en de Natura 2000. Hoe staan de wetten daarin gedefinieerd? Het antwoord bleek te zijn: ‘Geen nieuwbouw in kustgebieden, tenzij....’ Die scherpe regels voor het woord ‘tenzij’ leidde al snel tot een introductie van Wim de Haas, gespecialiseerd op governance. Kernwoorden als decentralisatie kwamen naar boven; wie is nou verantwoordelijk? De Provincie? Vergelijkingen werden zelfs gemaakt met de Moord op Julius Cesar. Onvrede over bepaalde, nationale gevoelens en de perspectieven hierop. Ook de rol van Social Media speelde hier een grote rol in.

Van vele(n Wageningers) uit het publiek, waaronder studenten, werd vernomen dat de groene waarden, de rust en het uitzicht toch wel een prioriteit hadden. Maar wat waren die waarden nou precies? Economische waarden wellicht? Is het wel financieel haalbaar, die bungalows of huizen? Er werd ook gesuggereerd dat de plannen die er lagen juist alleen geconcentreerd moesten worden in bepaalde gebieden, maar om de 5 k.m. staat al een strandtent werd er opgemerkt vanuit het publiek.

Een conclusie van de discussie zou kunnen zijn dat de gedachtegoed achter decentralisatie (meer macht naar regionale of provinciale instituten) wellicht geen goed idee was als het gaat om kustbouw, want de kust is van iedere Nederlander. Waarden die zelfs worden gedeeld tot in de Achterhoek. Een opening creëren in de wetten zou leiden, volgens een jurist, tot een versoepeling van het bouwen aan de kust en de stemming in het publiek gaf al aan dat dit, volgens hen, niet de bedoeling was.