Alumnibijeenkomst

KLV Impuls: 'Het gezonde en duurzame dieet van 2050’ - maandag 8 april 2019

Naar aanleiding van een recente publicatie in de Lancet organiseerde KLV op maandag 8 april 2019 een KLV Impuls in het teken van ‘Het gezonde en duurzame dieet van 2050’. In dit artikel is het voedselpatroon van de toekomst gepresenteerd, duurzaam geproduceerd en goed voor de volksgezondheid.
Volgens een commissie van internationale deskundigen moeten we drastisch anders gaan eten: minder suiker, minder vet en zuivel en vooral minder vlees. Alleen dan zullen we erin slagen de aarde leefbaar te houden en in 2050 tien miljard wereldbewoners van voldoende gezond en duurzaam voedsel te voorzien.

Organisator Universiteitsfonds Wageningen

ma 8 april 2019 19:00 tot 21:30

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
0317 48 28 28

Ten opzichte van het huidige voedingspatroon, bevat het voorgestelde 2050-dieet beperkingen voor rood vlees (zoals rund- en varkensvlees), toegevoegde suikers, bewerkte granen (bijv witte rijst) en zetmeelrijke groenten (zoals aardappelen). We zouden meer groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en onverzadigde vetten en een beperkte hoeveelheid vis en kip eten.

Wat betekent het voorgestelde dieet voor onze consumptie en productie van voedsel vanuit nationaal en internationaal perspectief? Wat zijn de grootste uitdagingen? Dit en meer is besproken tijdens deze KLV Impuls.

19.00 – 19.30 Ontvangst met koffie en thee
19.30 – 20.30 Inleiding Pieter vant Veer, dialoog o.l.v. Han Swinkels, voorzitter KLV
20.30 – 21.30 Netwerkborrel en napraten
21.30 Einde bijeenkomst

Pieter vant Veer

Pieter van t Veer (1957) is hoogleraar Voeding, Volksgezondheid en Duurzaamheid aan Wageningen Universiteit. Vanuit mens- en gezondheids­perspectief richt zich op interdisciplinair onderzoek naar de transitie tot een duurzaam voedselsysteem. Hij is opgeleid in Wageningen (Voeding van de Mens, 1982), studeerde aan de Harvard Universiteit (Epidemiologie, 1983) en promoveerde in Maastricht (Voeding en Borstkanker, 1990). Hij werkte voor het KWF, TNO-Voeding en sinds 1994 bij de Afdeling Humane Voeding en Gezondheid, WU, als hoogleraar Voeding en Epidemiologie (tot 2015). Zijn aandachtsgebieden ontwikkelden zich van de epidemiologie van voeding en kanker, via voedselconsumptie en biomerkers, naar volksgezondheid en duurzaamheid.

U kunt zich niet meer aanmelden voor dit evenement.