Lezing

Kenniscafé: Ziek van dieren

Een groot deel van de infectieziekten bij mensen komen van of via dieren. Denk aan varkens- of vogelgriep. Of hondsdolheid of Q-Koorts. Maar ook ebola, lyme en toxoplasmose zijn voorbeelden van wat we zoönosen noemen. Ziekteverwekkers die van dieren op mensen overspringen. Soms zijn ze niet al te schadelijk, soms zijn ze ronduit dodelijk.

Organisator een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie
Datum

ma 16 maart 2015 20:00 tot 22:00

Locatie De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Amsterdam
Regelmatig duiken er voor de mens nieuwe en taaie ziekteverwekkers op waar onderzoekers en artsen hun hoofd over breken. Is het de bio industrie met grote concentraties dieren in het drukbevolkte Nederland? De ontbossing in Afrika? Klimaatverandering? Waar komen deze nieuwe of bekende ziekteverwekkers vandaan en hoe voorkomen we verdere verspreiding? Hoe maken die virussen de overstap naar het zoogdier mens? En waarom?

Martijn van Calmthout spreekt met wetenschappers, artsen en andere deskundigen over de mechanismen van zoƶnosen, wat ertegen te doen en welke potentiĆ«le ziekteverwekkers er nog op de loer liggen. Met Thijs Kuiken (Viroscience lab, Erasmus MC), Joke van der Giessen(RIVM), Vincent Munster (National Institutes of Health, Verenigde Staten), Jeannine Hautvast (coordinator Infectieziekten, Radboud UMC) en Hendrik-Jan Roest (Bacteriologie & TSE's, Centraal Veterinair Instituut).  

Meer informatie en ticket verkoop

Met haar programmering vraagt De Balie voortdurend aandacht van publiek, politiek en media voor ontwikkelingen in de samenleving.