Activiteit

Kennismiddag Diffuus Glas voor adviseurs en onderzoekers

Wageningen UR Glastuinbouw en de Organisatie van Tuinbouwadviseurs en Onderzoekers (OVTO) organiseren een kennismiddag Diffuus Glas voor adviseurs en onderzoekers op woensdag 14 oktober in Bleiswijk.

Organisator
Datum

wo 14 oktober 2015 16:00 tot 21:30

Locatie Wageningen UR Glastuinbouw, Violierenweg 1, Bleiswijk

Wij nodigen adviseurs uit voor deze kennismiddag. De deelname is gratis. Aanmelden is verplicht.

Aanmelden kan via OVTO (info@ovto.nl) tot uiterlijk 7 oktober.

Het detailprogramma vindt u in de rechterkolom. De middag begint om 16:00 uur en eindigt om 21:30 uur. De avond wordt onderbroken door een diner/hapje op locatie. 

  • Wat is diffuus glas? Basisglas, verschillende structuren, verschillende AR behandelingen.
  • Wat is het effect op lichttransmissie, lichtverspreiding, lichtspectrum? Theorie achter optische eigenschappen en beschikbare materialen.
  • Hoe kun je deze materiaal eigenschappen meten? Hoe meet je hemisferische transmissie en waarom is deze belangrijker dan loodrechte transmissie? Hoe meet je haze en Fscatter? Wat is het verschil tussen haze en Fscatter? Hoe veranderen deze eigenschappen als de materialen nat zijn? Wat is de betekenis van condens in een kas?
  • Wat betekenen deze materiaal eigenschappen voor een tuinder? Wat zijn de effecten van deze materiaal eigenschappen voor diverse gewas? Wat zijn de effecten op kasklimaat en energieverbruik? Hoe moet een tuinder een keuze voor een glas maken en hoe kan een adviseur hem daarin ondersteunen?
  • Wat is er bekend over veroudering, vervuiling en reiniging van diffuse glazen? Is er een noodzaak voor meer kennis hierover?
  • Proces van ontwikkeling glasprototypes tot grootschalige toepassing in de praktijk. Wat is de rol van verschillende partijen in de keten: R&D glasproducent, productiefabriek glasproducent, glashandelaars, kassenbouwers, tuinders. Wat zegt een gemeten glaseigenschap (bijvoorbeeld haze of transmissie) aan een glasprototype eigenlijk over een glaspartij geleverd voor een kasproject bij een tuinder?
  • Discussie over eigen ervaringen in de praktijk.