Kennismiddag Diffuus Glas voor de kassenbouw

Activiteit

Kennismiddag Diffuus Glas voor de kassenbouw

Wageningen UR Glastuinbouw en de AVAG organiseren een kennismiddag Diffuus Glas voor de kassenbouw. De organisatoren nodigen alle AVAG-leden uit voor deze kennismiddag bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

Organisator
Datum

di 16 juni 2015 13:00 tot 17:30

Locatie Bleiswijk
Violierenweg 1
2665 MV Bleiswijk
0317 - 485 606

De volgende vragen komen aan bod tijdens deze kennismiddag:

  • Wat is diffuus glas? Basisglas, verschillende structuren, verschillende AR-behandelingen
  • Wat is het effect op lichttransmissie, lichtverspreiding, lichtspectrum? Theorie achter optische eigenschappen en beschikbare materialen
  • Hoe kun je deze materiaal eigenschappen meten? Hoe meet je hemisferische transmissie en waarom is deze belangrijker dan loodrechte transmissie? Hoe meet je haze en Fscatter? Wat is het verschil tussen haze en Fscatter?
  • Wat betekenen deze materiaaleigenschappen voor een tuinder? Wat zijn de effecten van deze materiaaleigenschappen voor het gewas? Wat zijn de effecten op kasklimaat en energieverbruik? Hoe moet een tuinder een keuze voor een glas maken en hoe kan een kassenbouwer hem daarin ondersteunen?
  • Welke eigenschappen liggen nu vast in een norm, welke zijn beschreven in een meetprotocol of wetenschappelijke publicaties? Is er een noodzaak voor aanpassing norm(en) in toekomst?
  • Hoe veranderen deze eigenschappen als de materialen nat zijn? Wat is de betekenis van condens in een kas? Hoe moet je het effect van natte materialen kwantificeren? Is er een noodzaak voor nieuwe meetmethode in toekomst?
  • Wat is er bekend over veroudering, vervuiling en reiniging van diffuse glazen? Wat is er bekend over effecten van glas op installaties in de kas?
  • Proces van ontwikkeling glasprototypes tot grootschalige toepassing in de praktijk. Wat is de rol van verschillende partijen in de keten: R&D glasproducent, productiefabriek glasproducent, glashandelaars, kassenbouwers, tuinders. Wat zegt een gemeten glaseigenschap (bijvoorbeeld haze of transmissie) aan een glasprototype eigenlijk over een glaspartij geleverd voor een kasproject bij een tuinder?
  • Discussie over eigen ervaringen in de praktijk.

Deze kennismiddag wordt afgesloten met een borrel op locatie.

Deelname aam deze kennismiddag is gratis. Aanmelden is wel verplicht.

Aanmelden kan via c.vandoorn@avag.nl tot uiterlijk 10 juni.

Het detailprogramma wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.