Lecture Adriaan Geuze February 7

"Landscape van God, Bach en ingenieurs ontrekt zich aan de democratie"

Organisator Landscape architecture

di 7 februari 2017 19:45

Locatie Forum, building number 102
Droevendaalsesteeg 2
6708 PB Wageningen
0317–482160
Zaal/kamer C569 5th floor

Op dinsdag 7 februari houdt Adriaan Geuze, ontwerper en landschapsarchitect bij bureau West 8 en hoogleraar aan de universiteit van Wageningen, een kritische lezing over de Nederlandse manier van plannen: “Het landschap is overgeleverd aan de markt.” De lezing wordt georganiseerd door het Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap. Hij begint om 19.45 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk in het Forumgebouw op de Wageningse Campus (gebouw 102, Droevendaalsesteeg 2, zaal C222, 2e verdieping).

Het ‘maken van land’ zit in de genen van Nederland. Als landschapsarchitect weet Geuze daar alles van. Hij schreef het boek ‘Polders’, met de stamboom van alle vierduizend polders die er in Nederland zijn. “Het maken en bewerken van land is een uiting van cultuur,” zegt hij. “Een cultuur waarmee ik opgroeide aan de rand van Dordrecht met zijn sloten, landbouwgronden en dijken. Dijken waar ‘God, Bach en ingenieurs samen kwamen’.

Niettemin kijkt Geuze zeer kritisch naar het land dat onze ingenieurs gemaakt hebben. Ooit heeft hij langs de snelweg bij Leiderdorp om de twintig meter een foto gemaakt om te laten zien hoe wanstaltig daar gebouwd wordt: “Een wereld van hallen en loodsen. En dat niet aan de achterkant van een stad, maar aan de voorkant.”

De oorzaak hiervan ligt volgens hem bij het feit dat de traditionele planning door de overheid is afgeschaft en ons land overgeleverd is aan de markt. Er zijn weliswaar procedures, maar daar komt iets uit dat niemand ooit besteld heeft. “En zeker niet een bevredigend, poëtisch landschap. Het onttrekt zich aan de democratie.” Nederland is naar zijn inzicht een land zonder toekomst, waarbij hij soms ‘in paniek’ raakt over de kwaliteit van de ruimte. De Nederlandse manier van plannen, ooit superieur, is in zijn ogen vervangen door procedures en geklets. Wat hij daarmee bedoelt zal hij uitleggen tijdens zijn lezing.