Lezing

Lezing Huub Savenije: De wondere wereld van het gedrag van water op de aarde

Huub Savenije, hoogleraar Hydrologie aan de TU Delft, houdt een lezing over hydrologie, de wetenschap die het gedrag van water op aarde beschrijft. De lezing wordt georganiseerd door het Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap.

Organisator Wageningen University & Research, Wageningen Economic Research
Datum

di 4 oktober 2016 19:45

Locatie Leeuwenborch, gebouwnummer 201
Hollandseweg 1
201
6706 KN Wageningen
0317-483639
voor iedereen gratis toegankelijk
Zaal/kamer C64

De wijze waarop het water door het aardsysteem circuleert, is uitermate complex. Water beweegt door de atmosfeer, over de grond, door de grond, door waterlopen en reservoirs, maar het beweegt ook door alles wat leeft. Wat de beweging van water zo complex maakt is niet de complexiteit van de natuurwetten waaraan het water gehoorzaamt, maar vooral de ingewikkelde eigenschappen van het netwerk waar het water doorheen stroomt. Dit netwerk bestaat uit ontelbare routes van onbekende afmetingen met een ongekend aantal keuzemogelijkheden.

Om het nog ingewikkelder te maken, is dat systeem niet stationair. Veranderende omstandigheden in weer, klimaat en vegetatie maken dat dit systeem continue zijn eigenschappen aanpast. Dit maakt dat wij hydrologisch gedrag alleen kunnen beschrijven en voorspellen als wij gebruik maken van mathematische modellen waarmee wij het systeemgedrag proberen te simuleren.

Huub Savenije probeert dit complexe systeem in zijn lezing te vereenvoudigen door te stellen dat het hydrologisch systeem het gevolg is van co-evolutie tussen klimaat, landschap en ecosysteem. De eigenschappen van het watersysteem in de grond worden voor een belangrijk deel gevormd door het ecosysteem dat daarop leeft. Opvallend genoeg leidt deze benadering tot eenvoudigere modellen met grotere betrouwbaarheid van voorspelling, ook als het klimaat verandert. Als wij beseffen dat het hydrologisch systeem evolueert op vergelijkbare wijze als ecosystemen, dan worden onze voorspellingen betrouwbaarder en tegelijk eenvoudiger te begrijpen.