Lezing

Lezing: 'Kan genetische modificatie voor een duurzame voedselproductie zorgen?'

Op dinsdag 6 november houdt Bert Lotz, onderzoeker agrosystemen bij Wageningen Plant Research (WUR) een lezing over genetische modificatie ten behoeve van een duurzame voedselproductie. De lezing wordt georganiseerd door het Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap. Hij begint om 19.45 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk in het Forumgebouw op de Wageningse Campus (gebouw 102, Droevendaalsesteeg 2, zaal C.222, 2e verdieping).

Organisator Wageningen Environmental Research
Datum

di 6 november 2018 19:45 tot 21:45

Locatie Forum, gebouwnummer 102
Zaal/kamer C.222

Genetische modificatie van gewassen staat al jaren ter discussie. Is het een hulpmiddel dat een bijdrage kan leveren aan een duurzame voedselproductie, of doet het daar juist afbreuk aan? De discussie gaat meestal over transgene planten, waarbij een gen is ingebracht van een soort waarmee men het gewas met klassieke methoden niet kan kruisen.

Inmiddels zijn er nieuwe plantenveredelingtechnieken, met genetische modificatie, maar waarvan de uiteindelijke nieuwe cultivar meestal geen transgenen bevat. Voorbeelden van deze nieuwe technieken zijn gerichte mutagenese (bijvoorbeeld het bekende CRISPR-Cas), cisgenese (genetische modificatie met soorteigen genen) en vervroegde bloei (snellere kruisingen via een genetisch gemodificeerde lijn).

Uit Wagenings onderzoek blijkt dat door toepassing van cisgenese het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de aardappelteelt sterk teruggebracht kan worden. In zijn lezing gaat Bert Lotz in op de vraag in hoeverre de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen in diverse landen tot nu toe wel of niet heeft bijgedragen aan een duurzamere landbouw. Ook gaat hij in op het maatschappelijk debat over innovatieve veredelingsmethoden in de landbouw: risico’s, kansen en ethische problemen, en de rol van de wetenschap daarbij.