LichtEvent 2015

Activiteit

LichtEvent 2015

Belichting neemt in de glastuinbouw nog steeds toe. Er zijn zelfs ontwikkelingen om in compleet daglichtloze ruimtes onder kunstlicht te telen, bijvoorbeeld in plantfabrieken voor city farming. U wordt bijgepraat over laatste resultaten van het onderzoek rondom het licht en er worden praktische handvaten meegeven.

Organisator
Datum

wo 9 december 2015 13:00 tot 19:00

Locatie Bleiswijk
Violierenweg 1
2665 MV Bleiswijk
0317 - 485 606
Zaal/kamer Kijk voor aangepaste route naar Bleiswijk onderaan deze pagina bij CONTACT

Hoe groot is het perspectief om te telen zonder gratis daglicht nu eigenlijk? En hoe zit dat specifiek voor de sierteelt? Ook in gewone kassen is het verstandig om efficiënt te belichten. Welke opties zijn er zoal? Wat kun je bijvoorbeeld bereiken door het lichtspectrum te variëren? Hoe kun je belichten naar behoefte van het gewas? Wat kunnen we leren uit de groenteteelt? Welke technische ontwikkelingen komen eraan, niet alleen in belichting, maar ook in betere benutting van zonlicht door het kasdek? Op het LichtEvent proberen we antwoord te krijgen op deze vragen.

Programma

13:00 uur Inloop
13:30 uur Welkom
•Opening: Eric Poot (Wageningen UR Glastuinbouw) en Dennis Medema (LTO Glaskracht Nederland)
•Heeft telen zonder daglicht de toekomst?: Jasper den Besten (lector Nieuwe Teeltsystemen, HAS Hogeschool)
14:00 uur Rondleiding langs kasproeven Wageningen UR Glastuinbouw:
•HI-LED: Onderzoek naar lichtkleuren in lichtrecepten.
•Gerbera in balans: Sturen op plantbalans via licht en temperatuur.
•LED aardbei: Belichting om smaak en vitamine C gehalte te bevorderen.
•Blauw licht: Toepassing van blauw licht om potplanten compact te houden.
•Aanpassen van het gewas aan het licht: door bladplukken bij tomaat kan bij weinig licht een hogere productie gehaald te worden.
15:00 uur Pauze
15:30 uur Workshopronde 1
16:30 uur Workshopronde 2
17:30 uur Afsluiting met stamppot buffet

U kunt kiezen uit de volgende workshops:
1.Wat kan je met stuurlicht?
Wageningen UR en Plant Lighting
Hoe kan je met stuurlicht energie besparen en de teelt optimaal sturen? Naast de theorie over stuurlicht komen resultaten uit onderzoek aan bod rondom o.a. roos, kalanchoe, potchrysant, anthurium, bromelia, tulp, trekheesters, phalaenopsis.
2.Efficiënt belichten bij snijbloemen
Wageningen UR en DLV Plant – GreenQ
Welke opties om efficiënter te belichten zijn er zoal te bedenken voor een belicht snijbloemengewas? Hoeveel energie zou je daarmee kunnen besparen? En hoe kan dat economisch uitpakken? Dit komt aan bod met voorbeelden uit onder meer de chrysantenteelt, de rozenteelt en de lisianthusteelt.
3.Wat kunnen we leren vanuit belichtingsonderzoek in de groenteteelt?
Wageningen UR en Flori Consult Group
Bij groentegewassen wordt veel onderzoek gedaan naar methoden en strategieën om licht efficiënt om te zetten in vruchten. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar het effect van lichtkleur op de plantopbouw en de fotosynthesecapaciteit, lichtverdeling en lichtonderschepping door het gewas, en bladplukstrategieën. Wat gebeurt er in de sierteelt op dit vlak, bijvoorbeeld bij Gerbera, en wat zou er nog meer kunnen?
4.Optimale benutting van zonlicht: ontwikkelingen in kasdek en schermen
Wageningen UR en Ludvig Svensson
Diffuus glas is sterk in opkomst met daarbij verschillende soorten coatings. Ook blijkt condens veel invloed te hebben op de lichtdoorlatendheid. Er is veel keuze, maar wat is nu optimaal en wat zijn toekomstige ontwikkelingen? Ook schermen zijn belangrijk bij het optimaal toelaten van daglicht in kassen. Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van schermen, zowel qua gebruik in de praktijk als qua technische ontwikkelingen in materialen en systemen?
5.Belichten op basis van plantbehoefte
Peter Geelen en Plant Lighting
Belichten op basis van assimilatenbalans, hoe werkt dat, wat kan je er mee en wat zijn ervaringen? Resultaten uit onderzoek in freesia, lelie en phalaenopsis komen aan bod.
6.Techniek: Optimalisatie huidige belichting en voordelen gelijkspanning
Stichting Gelijkspanning en nog te bevestigen spreker
Om de lichtoutput van de lampen te verhogen is onderhoud essentieel. Ook om problemen te voorkomen. Waar moet je op letten? Daarnaast is de vraag of alle belichting in de toekomst over gaat op gelijkspanning. Er is nu een groot demonstratieproject van start gegaan. Wat zijn de voordelen?
7.Het meten of bepalen van de fotosynthese voor betere lichtbenutting
Wageningen UR en Plant Dynamics
De fotosynthese geeft aan hoe hard een plant groeit, maar hoe kan je dat meten of bepalen en wat kan je daar dan mee.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland in het kader van het programma Kas als Energiebron; het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.