Lezing

Lunch lecture door Jaap Goudsmit in Impulse

Organisator Impulse
Datum

ma 12 september 2016 12:00 tot 13:00

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
+31 (0) 317 - 48 28 28

A future of immorbidity: Staying biologically younger than one’s calendar age and escaping age-related disease.

dhr. prof. dr. J. (Jaap) Goudsmit (1951) heeft vooral bekendheid gekregen door zijn onderzoek naar aids en griep. De laatste jaren is zijn onderzoeksterrein verschoven naar de ziekte van Alzheimer. Hij is nu hoogleraar pathogenese en natuurlijk beloop van neurodegeneratieve ziekten bij het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam en per 1 september 2016 verbonden aan The Harvard T.H. Chan School of Public Health als adjunct hoogleraar epidemiologie..

Goudsmit studeerde in 1978 cum laude af in de geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1978 kreeg hij een onderzoekspositie bij de Nobelprijswinnaar Carleton Gajdusek op de National Institutes of Health in de Verenigde Staten waar hij onderzoek deed naar de overdraagbaarheid van de ziekte van Alzheimer. In Nederland was hij bijna twintig jaar betrokken bij onderzoek naar en behandeling van aidspatiënten. In 1982 promoveerde hij aan de UvA, en werd in 1989 hoogleraar virologie aan die universiteit. Goudsmit werd bekend door de mede-ontdekking van de voorspellende waarde voor het krijgen van AIDS. Later was hij de eerste die aantoonde dat het griep virus een achilleshiel heeft waardoor een universeel griep vaccin in zicht is gekomen.

Goudsmit staat bekend als een ondernemende wetenschapper die een leidende rol vervult in de samenwerking tussen academie en industrie. Tussen 2002 en 2011 combineerde hij de functie van wetenschappelijk directeur van het beursgenoteerde bedrijf Crucell met het leiden van onderzoek als hoogleraar armoede gerelateerde infectieziekten bij het AMC. Op dit moment geeft hij wereldwijd leiding aan het Janssen Prevention Center, onderdeel van Janssen Pharmaceutical Companies van Johnson & Johnson. Zijn onderzoek richt zich de laatste jaren vooral op de ziekte van Alzheimer.