Activiteit

Lunchfilm: At The Edge - of the land, of the ocean, of change

In Impulse wordt de documentaire 'At The Edge' vertoont, gemaakt door de MSc student Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning Marit Noest. De film wordt ingeleid door Marit Noest en na afloop is er gelegenheid tot discussie.

Organisator Impulse
Datum

do 10 maart 2016 12:30 tot 13:30

Locatie Impulse, gebouwnummer 115

Terwijl Ian McHarg in 1966 al waarschuwde voor de kwetsbaarheid van de kust van New Jersey, liet orkaan Sandy in 2012 nogmaals zien hoe de cyclus van storm en herbouw in stand houdt langs de Jersey Shore. In deze thesis staat de mens centraal in het onderzoek waarom deze cyclus in stand blijft in het kustgebied van New Jersey, USA. Door middel van academisch film maken, wordt deze norm betwist door het stimuleren van bewustzijn en discussies over de toekomst van dit kustlandschap. Ontwerp schetst een alternatief wat een regionaal en lange termijn perspectief linkt aan lokale en korte termijn voordelen, voor de locatie Asbury Park, NJ.

Landschapsanalyse toont de natuurlijke kwetsbaarheid van de kust, onder druk gezet door verstedelijking en bureaucratische fragmentatie. Plannen voor vermindering van het overstromingsrisico hebben moeite met de link tussen een regionale aanpak en de individuele cultuur van Amerika.

De documentaire toont verschillende perspectieven over hoe te herbouwen om begrip voor de complexiteit van de situatie te stimuleren en norm-reflectieve discussies op gang te brengen. Een discourse analyse van gefilmde interviews onttrok raakvlakken uit de contrasterende perspectieven, die de basis vormen voor ontwerpkeuzes. De reflectieve functie van de documentaire is getest door participatieve posters, waar participanten konden stemmen op hun favoriete herbouw opties, waar de helft van hen een video zag over lange en korte termijn strategie├źn. Na het zien van de video, werd er meer gestemd op lange termijn opties die grotere investeringen vroegen en bovendien stemde men minder verdeeld.

Het ontwerp voor Asbury Park combineert de dubbele duin van McHarg met lokale identiteit en voorkeuren, en tegelijkertijd met grotere regionale doelen. Dit is gedaan door constante schaalsprongen in onderzoek en ontwerp. Op deze manier, linkt het ontwerp lokale voordelen met het grotere doel van een paradigma verandering richting een duurzamere manier van kustbeheer.