Lunchlecture: 'Ik luister je groot'

Voor leiders (in-spe) - door Wageningen Debating
Leer je studenten/professoren/collega’s/partner om je vinger winden en je persoonlijke en zakelijke gunfactor fors verhogen

Organisator Wageningen Debating

wo 23 maart 2016 12:30 tot 13:30

Locatie Impulse, gebouwnummer 115
Stippeneng 2
6708 WE Wageningen
Debatingfinallkleur.jpg

Luisteren is zonder twijfel de belangrijkste vaardigheid voor leiders(in-spe). Uitmuntende studenten, excellente leiders en succesvolle ondernemers zijn in staat om op meerdere niveaus te luisteren. Zij kunnen tegelijkertijd luisteren naar zichzelf én de ander. Zijn ook in staat anderen ‘groot te luisteren’. Dat wil zeggen: zodanig naar anderen te luisteren dat zij gaan stralen en excelleren. Dat sterkt hun gunfactor, ze krijgen makkelijk gedaan wat ze willen en ze vangen tijdig belangrijke signalen op ten aanzien van kansen en bedreigingen. Ze kunnen ook makkelijk hoofd en bijzaken van elkaar onderscheiden en problemen laten waar ze horen. Hierdoor houden zij hun hoofd vrij voor creatieve en strategische processen, kunnen zij coachen met een ‘leeg hoofd’ en ervaren ze meer rust.

Door gerichte oefeningen en vanuit de ‘Theorie U’ van Otto Scharmer geven we je tijdens deze korte lunchlecture inzicht in verschillende manieren van luisteren en behandelen we technieken om je gesprekspartners en relaties beter te verstaan en begrijpen. Je leert hoe je voorkomt dat jouw aannames en oordelen je in de weg zitten. Je leert effectieve gesprekstechnieken om gericht door te vragen zodat anderen je meer willen vertellen. En je leert tussen de regels door te luisteren naar de bedoelingen, zorgen en wensen van je gesprekspartner. Want of je nu student, debater, professor, consultant, coach, mediator, ondernemer, manager of politicus(in-spe) bent: goed luisteren is de basis van je vak!

Resultaten

Meer helderheid, energie en vreugde in gesprekken. Meer waardering en erkenning van je (gespreks)partner(s). Mét meer rust en prettige relaties tot gevolg. Deze lunch lecture leert je:

• professioneel luisteren (ook interessant voor reeds ervaren luisteraars);\
  • welk type luisteraar je bent;
  • jezelf en anderen reflectief groot luisteren;
  • luisteren op micro, meso en macro niveau;
  • luistermoeheid voorkomen;
  • problemen en verantwoordelijkheden daar laten waar ze horen;
  • ruimte te scheppen voor je eigen genialiteit en die van anderen;
  • sensitief worden voor woorden achter woorden;
  • het contact verbeteren met collega’s, klanten, stakeholders en jezelf
  • zoveel mogelijk ‘Ja’s!’ ontlokken in gesprekken.