Lezing

Mansholt Lezing: Navigeren door het schemergebied – Routes naar digitale transformatie van voedselsystemen

Wij vragen uw aandacht voor de vijfde Mansholtlezing, welke Wageningen University & Research (WUR) op 22 september 2021 in Brussel organiseert. Dit jaar gaat de Mansholt Lezing over de uitdagingen en kansen die digitalisering in het voedselsysteem biedt.

Organisator Wageningen University & Research

wo 22 september 2021

Locatie Royal Flemish Academy of Belgium for Science and the Arts Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1 - 1000 Brussels

De metafoor van het schemergebied verwijst naar de situaties waar bewezen veelbelovende innovaties opgeschaald moeten worden naar een hoger adoptieniveau. Om dat te bereiken moet het hiaat tussen technologie en gebruikersbereidheid worden overbrugd. “We hebben niet meer apps nodig, we hebben een systeem nodig.” Dit citaat van een boer laat zien hoe uiterst gefragmenteerd en onsamenhangend de innovatieprocessen vaak zijn.

Er is meer focus nodig op de gebruiksbereidheid van technologie. Daarnaast is er behoefte aan een ecosysteem van belanghebbenden, waarin innovaties in een systeembenadering zijn opgenomen en in levende labs worden getest. Dit zijn belangrijke wegen naar een duurzaam digitaal innovatie-ecosysteem waarmee men door het schemergebied kan navigeren.

Tijdens de Mansholt Lezing van 2021 zal WUR de kansen en uitdagingen voor belanghebbenden in de transitie naar een duurzaam digitaal innovatie-ecosysteem presenteren. Europa moet overwegen Europees beleid te formuleren op dit gebied. We hopen dat u deelneemt aan de discussie!