Mechanistic and biocatalytic enzymology of flavoprotein oxidases

Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen

Samenvatting

Voor de toekomstbestendigheid van de chemische industrie is het van belang om duurzame methodes voor de synthese van chemicaliën te ontwikkelen. Eén manier om dit te bereiken is het gebruik van enzymatische katalyse. Om de industriële toepassing van enzymen mogelijk te maken, is het van belang dat we goed begrijpen hoe ze werken en hoe we ze kunnen aanpassen zodat ze geschikt zijn voor gebruik in een industrieel proces. In het in deze thesis omschreven onderzoek bestudeerden we de moleculaire werkingsmechanismen van een specifieke groep enzymen, de flavine-afhankelijke oxidases. Ook bestudeerden we hoe deze enzymen aangepast kunnen worden om ze geschikter te maken voor industriële toepassingen en pasten we een van de enzymen toe in de productie van een stof op een schaal die relevant is voor de synthetische chemie. De resultaten vergroten onze kennis van het werkingsmechanisme van de enzymen en kunnen bruikbaar zijn bij het ontwikkelen van industriële processen waarin ze worden toegepast.