Macronutrients and Overnutrition

MOOC

Nutrition and Health: Macronutrients and Overnutrition

Je leert van Wageningse tophoogleraren over macronutriënten en overvoeding en de invloed daarvan op mensen. Deze gratis cursus wordt aangeboden als MOOC en maakt deel uit van het Professional Certificate Programme ‘Food, Nutrition and Health’.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

di 13 maart 2018 tot do 10 januari 2019

Duur Inschrijven is mogelijk vanaf 4 januari 2018
Setup Online
Prijsomschrijving Gratis
Prijs Gratis

Over de cursus

Voedsel speelt een centrale rol in onze samenleving, maar er zijn niet veel mensen die echt begrijpen wat het met ons lichaam doet. Lees meer over voeding en de verregaande invloed ervan op je huidige en toekomstige gezondheid. Deze inleidende voedingscursus gaat in op het verband tussen voeding en gezondheid, waarbij de nadruk ligt op gezondheidsproblemen die samenhangen met te veel eten.

In deze cursus laat prof. Sander Kersten van Wageningen University & Research  je kennismaken met de chemische achtergronden van de drie macronutriënten vet, koolhydraten en eiwit. Je leert hoe macronutriënten worden opgenomen, opgeslagen en verbrand om energie te leveren, en je weet wat er tegenwoordig bekend is over de invloed van verschillende soorten vetten, koolhydraten en eiwitten op de gezondheid. Bovendien gaat het in de cursus over het energie-evenwicht (homeostase) en de regulering van lichaamsgewicht, en er wordt ruim aandacht besteed aan het onderwerp obesitas (ernstig overgewicht). Tot slot raak je vertrouwd met voedingsonderzoek en onderzoeksmethodes.

Er is geen specifieke voorkennis nodig. Met deze cursus doe je de nodige kennis en vaardigheden op om de overvloedige informatie over voeding en gezondheid beter op waarde te schatten en te interpreteren. Na het afronden kun je je kennis verdiepen met de cursus Nutrition and Health: Micronutrients and Malnutrition.

Wat je gaat leren

 • Een brede blik op het gebied van voeding
 • Samenstelling van voedsel
 • Scheikundige basisprincipes van de macronutriënten vet, koolhydraten en eiwit
 • Hoe macronutriënten worden opgenomen, opgeslagen en verbrand en wat voor invloed ze kunnen hebben op de gezondheid
 • Hoe je de overvloedige informatie over voeding en gezondheid beter op waarde kunt schatten en kunt interpreteren

  Professional Certificate Program

  Deze MOOC maakt deel uit van het Professional Certificate Programme ‘Food, Nutrition and Health’ waarin je meer leert over voeding, voedingsmiddelen en de invloed van je voedingspatroon op je gezondheid. Lees meer.

  Maak kennis met de docent